Startpagina Akkerbouw

KU Leuven: "Uitstoot stikstof in Vlaanderen bedreigt essentiële schimmels in graslanden"

De uitstoot van stikstof in Vlaanderen, die op jaarbasis geraamd wordt op 23,4 kg per hectare, bedreigt het voortbestaan van schimmels in graslanden die onontbeerlijk zijn voor de groei van planten en dieren zoals vlinders en bijen die ervan leven. Dat blijkt uit een Europese studie onder leiding van onderzoekers van het Departement Biologie van KU Leuven.

Schimmelsoorten vormen een belangrijke schakel in ecosystemen zoals bossen of graslanden, want ze voorzien planten van voedingstoffen en water. Uit een eerder Brits onderzoek bleek al dat bovengrondse schimmelsoorten zoals bepaalde bospaddenstoelen sterven als er per hectare bos meer dan 5 à 6 kilogram stikstof per jaar neerslaat. Stikstof in de lucht is vooral afkomstig van verkeer en bemesting in de landbouw. Het belandt als zure regen in de bodem.

In het kader van het onderzoek werd op 40 plaatsen in een tiental Europese landen het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken