Startpagina Veeteelt

Prijskamp Bogaarden was wederom van een topniveau

Voor exterieurliefhebbers wordt de nationale feestdag vooral geassocieerd met de prijskamp van Bogaarden. De beste Vlaamse zwartbonte en roodbonte Holsteins komen in de ring om zich met elkaar te meten in een zeer amicale sfeer met gerespecteerde buitenlandse jury’s. De nieuwe voorzitter van de studieclub ‘De Pajotse Melkers’ die deze interprovinciale prijskamp mee organiseert, mag zeer tevreden terugblikken.

Leestijd : 5 min

De organisatie liet uit de buurt van Manchester Claire Swale overvliegen om de zwartbonten op een rijtje te zetten. De roodbonten werden getaxeerd door Gerrit de Groot, fokker op de Merwehoeve in Nederland en deelnemer aan het EK met de roodbonte MH Alana, een nazaat van de Belgische nationale kampioene Suzanne van De Craene uit Evergem.

Ongekalfde vaarzen

In het kampioenschap mochten telkenmale de eerste twee van iedere reeks terugkeren. Het waren toch de eersten die iedere keer meededen voor de oppergaai. Bij zwartbont was het kampioenschapslint weggelegd voor de Solomondochter 1887 van Vandewalle-Deraedt LV uit Boezinge. Ze laat zich omschrijven als een pink met erg veel vrouwelijkheid, een mooie combinatie van kracht en melktype. Xanthe (v. High Octane) van Stijn en Luc Peeters uit Nijlen werd aan de hand van Europees kampioen showmanship, de Nederlander Chiel Goesten, reservekampioene. Zij toonde veel stijl en vrouwelijkheid, een geweldige toplijn en beste benen. De eervolle vermelding ging naar Merel, stalgenote van de kampioene. Deze oudere Cinderdoor was eveneens erg stijlvol en liep eveneens op beste benen. Andere finalisten in het kampioenschap waren de andere reekswinnaressen Kobra Asta (v. Kobra) van De Dyn-Heremans LV uit Denderwindeke, Ribiza (v. Army) van L&S Peeters en Noisette (v. Cinderdoor) van Vandewalle-Deraedt LV.

Bij roodbont werd Annelies 15 (v. Jotan) van Mieke Vander Schueren en Regina De Smet uit Idegem de kampioene bij de pinken. Voortspruitend uit de zeer gekende, show winnende Annelieslijn, toonde ze eveneens erg veel ontwikkeling en liep ze erg gemakkelijk. De reservekampioene, Jordy Delice-Red van Bart Staels uit Wetteren, was nochtans de eenvoudige winnares van haar reeks ondanks dat ze de jongste was. Ze bewoog heel gemakkelijk op erg fijn beenwerk en toonde een strakke bovenbouw. De eervolle vermelding ging dan naar de oudste aanwezige pink, Voske van Filip Baeyens uit Meerbeke.

Gekalfde vaarzen

Bij zwartbont drukte de stier Monterey zijn stempel. Hij leverde zowel de kampioene als de reservekampioene. Mon Chary van Terrijn LV uit Bogaarden was al iets meer dan een jaar gekalfd, maar dat weerhield haar niet om te schitteren in haar thuisgemeente met een vooral geweldige achteruier. De reserve, Marieke van Geert Verhelst uit Melsele, toonde erg veel balans, een sterke ophangband en heel goed beenwerk. De eervolle vermelding ging naar 2579 (v. High Octane) van Van Hoof-Boonen uit Mortsel.

Bij roodbont was Lilite (v. Raptown) van Lieven en Frederik Ryckewaert een waardige kampioene met haar verbluffende uier die prachtig beaderd is en daarnaast bezit ze haar imponerend frame. Haar reserve was de Absolut-dochter Melania van Tom Van De Vijver uit Melsele. Zij toonde veel openheid en welving en een prachtig gevormd kruis. De eervolle vermelding ging naar de uit Duitsland afkomstige Godewind-dochter van Marc en Bart Depelseneer uit Galmaarden.

Koeien

Vorige jaar domineerde de familie Ryckewaert deze prijskamp in Bogaarden. Laroma, die toen de kampioene werd bij de gekalfde vaarzen, boette alvast niets van kwaliteit in en werd nu bij de jonge koeien de terechte kampioene. Haar sterke frame door haar brede voorhand was indrukwekkend.

Laroma, ZB kampioene jonge koeien.
Laroma, ZB kampioene jonge koeien.

Als reservekampioene werd Sendy, wiens vader Golden Dreams toevallig door de Engelse jury Claire Swale werd gefokt, aangeduid. Zij toonde veel stijl, een goed beengebruik en een mooi beaderd uier. De eervolle vermelding ging naar de eveneens uit Duitsland geïmporteerde Loreen (v. Goaway) van L&S Peeters. Later op de dag zou Loreen het kampioenslint van mooiste uier mogen laten omgorden. Wat een hoge en brede uier. De vraag is echter of haar frame sterk genoeg gaat zijn om voldoende langleefbaar te zijn.

Bij roodbont was er 1 kampioenschap voor jonge en volwassen koeien en was het erg spannend tussen de EK-ganger Annelies 8 (v. Ladd-P) van Mieke en Regina, en Luna (v. Integral) van de familie Ryckewaert. De jury talmde waardoor hij zijn twijfels niet kon verbergen. Toch koos hij voor Annelies 8, ingegeven door een haar mooie balans ondanks haar overmatige hoogtemaat. De eervolle vermelding ging naar Ilsea (v. Detroit) van Kurt Penninck uit Tollembeek. Ze kon ondanks haar fantastische kwaliteiten geen verlengstuk breien aan haar 2 voorgaande titels.

Van links naar rechts de kampioene, de reserve-kampioene en de eervolle vermelding roodbont.
Van links naar rechts de kampioene, de reserve-kampioene en de eervolle vermelding roodbont.

Bij de volwassen zwartbonte koeien ging het kampioenslint naar de in het verleden gecontesteerde Heitrud (v. Brawler) van L&S Peeters. Toen werd haar aangewreven dat ze te dik was voor de prijskamp. Haar uier en benen zijn nog steeds erg onberispelijk voor deze ondertussen vijfdekalfs. ‘Deze koe betaalt de facturen’ gaf de jury aan en dat mag je wel stellen als men ook haar productie en haar hoog eiwit in overweging neemt. De kritiek dat showkoeien wel eens te scherp zijn, komt ook tot uiting in lager eiwitpercentage. Dat kan in ieder geval niet gezegd worden van Heitrud. Jo Van Hoof moest helaas opnieuw tevreden zijn met de reservestek met Champie (v. Champion) die sterke lendenen bezat en een prima beaderd uier. De eervolle vermelding ging naar de uitgebalanceerde Pigeon Farm Mogul Nele 1 van Koen Leus uit Oosterzele.

Van links naar rechts de kampioene, reserve-kampioene en eervolle vermelding zwartbont volwassen.
Van links naar rechts de kampioene, reserve-kampioene en eervolle vermelding zwartbont volwassen.

Algemeen kampioene

In Bogaarden eren ze hun kampioenes en dat uit zich in een algemeen kampioene zwartbont en roodbont. Daar vielen geen verrassingen met Annelies 8 bij roodbont en Heitrud bij zwartbont. Ook de dagkampioene over de rassen heen werd gekozen en dat gaf wel spanning. Uiteindelijk werd er gezamenlijk door de beide jury’s voor de bewezen Heitrud gekozen.

Kampioenschap Pajotse Melkers

Om de plaatselijke deelnemers in de bloemetjes te zetten, is er een apart kampioenschap voor de leden van de studieclub. Dit is over de 2 melkveerassen heen en de titels werden verdiend gekaapt door de roodbonte Annelies 15 bij de pinken en Annelies 8 bij de koeien.

Bedrijfsloten

Het niveau dat getoond was, is immers nooit hoger geweest. Dat kwam al tot uiting bij de pinken. Mieke Vander Schueren en Regina De Smet wonnen deze fel bevochten discipline vóór Vandewalle-Deraedt LV en Ryckewaert.

Winnend bedrijfslot ongekalfde vaarzen, eigenaar Regina De Smet.
Winnend bedrijfslot ongekalfde vaarzen, eigenaar Regina De Smet.

Bij de koeien stond er geen maat op de groep van Ryckewaert, die vóór Van Hoof-Boonen en Verhelst aangeduid werd.

Winnend bedrijfslot koeien van Ryckewaert.
Winnend bedrijfslot koeien van Ryckewaert.

Showmanship

Om de jeugd in het showgebeuren te betrekken, is het altijd goed om hen zelf in competitie te laten treden om te zien hoe goed ze dieren kunnen voorbrengen. In Bogaarden kwamen een aantal verdienstelijke nieuwelingen in actie tegen al wat routiniers. Pieter Verstraete won dit vóór Nel Mazereel en Senne De Craene.

Défilé

Bogaarden ligt niet ver van Brussel waar het militaire défilé doorging. Het was dan ook een mooi spektakel om zien dat er helikopters en vliegtuigen over het prijskampterrein vlogen. Een mooier eerbetoon aan deze prachtige prijskamp, zijn gemoedelijke deelnemers en mooie dieren kon men zich niet op voorhand bedenken.

Ing. Eric Lievens, speaker

Foto’s: www.koeienfotos.nl

(Teus Van Herk)

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken