Startpagina Groenten

Europese Commissie wil insecticide chloorpyrifos verbieden

De Europese Commissie wil de al jaren gebruikte insecticides chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl vanwege de gezondheidsrisico's verbieden. De vergunning voor het pesticide loopt eind januari volgend jaar af, en het dagelijks bestuur van de EU gaat voorstellen om die markttoelating niet te verlengen. De Commissie bevestigde maandagavond een bericht in de Duitse krant 'taz'.

Leestijd : 1 min

Chloorpyrifos is sinds 2006 toegelaten in de EU en wordt onder meer gebruikt om kolen te beschermen tegen bodeminsecten. Het wordt maar beperkt gebruikt, maar het bestrijdingsmiddel is ook al aangetroffen in geïmporteerde sinaasappels, mandarijnen en druiven.

Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie zijn in april tijdens een ontmoeting van experts van het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa bezorgdheden besproken over mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid, en heeft Efsa die bezorgdheden begin augustus bevestigd. Chloorpyrifos zou mogelijk neurologische schade aanrichten tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen en zou mogelijk ook genetische mutaties veroorzaken. De Commissie zal nu een voorstel aan de EU-lidstaten voorbereiden om de vergunning voor het pesticide niet te vernieuwen.

Belga

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken