Startpagina Akkerbouw

Onderzoekers stap dichter bij verhogen van inuline in cichorei

Onderzoekers van ILVO-UGent zijn erin geslaagd om het inuline-niveau van cichorei met 15 procent te verhogen. Dat is goed nieuws voor landbouwers die de plant verbouwen, en dat zijn er nogal wat in België. Het product wordt geëxtraheerd uit de wortels van de plant en is een veelgebruikt basisingrediënt voor voedingsbedrijven.

Inuline uit cichoreiwortels is een gewild product en bedrijven betalen ongeveer 3.600 euro per hectare, waaruit 8 ton kan geoogst worden. Een verbeterde techniek voor de productie van ouderlijnen voor zogenaamde F1-hybriden van industriële cichorei kan bijdragen aan cichoreiwortels met naar schatting 20 procent meer inuline. Dat is het opvallendste resultaat van het ILVO-UGent doctoraatsonderzoek door Jeroen Van der Veken. Die beschrijft in een postdoctoraal onderzoek een proef waarbij de opbrengst 15 procent hoger lag.

Voedingsbedrijven gebruiken...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken