Startpagina Veeteelt

Space: klimaat en toekomst van de veehouderij in de belangstelling

De internationale vakbeurs voor dierlijke productie, Space, zal de enige in zijn soort zijn in 2019. En het zal opnieuw het hoogtepunt zijn van het nieuwe seizoen. Hier kunnen alle actoren in de sector elkaar ontmoeten in een vriendelijke omgeving. Het zal doorgaan van 10 tot 13 september in het Parc-Expo in

Rennes.

Leestijd : 4 min

T ijdens deze 33e editie zullen enkele dagen na de G7-top en enkele weken na de publicatie van het IPCC-rapport de belangrijkste problemen in de landbouw, en in het bijzonder de veehouderijsector, centraal staan. De klimaatverandering, die bepalend zal zijn voor de toekomst van de landbouw en zijn mondiale spelers, wordt dit jaar tijdens de beurs onder de aandacht gebracht. Zeker onze veehouders maken zich zorgen over deze uitdagingen en willen zich inzetten om oplossingen te vinden. ‘L’Espace pour Demain’ bezorgt u hierrond een concrete demonstratie.

Deze periode komt overeen met de agro-ecologische transitie. De inspanningen, de ontwikkelingen in de veehouderijpraktijken hebben reeds voor resultaten gezorgd en hebben het landbouwmodel zo richting gegeven. En hoewel de inzet erg sterk is, gaan de veehouders door een periode van onzekerheid, twijfels, en grote vermoeidheid na de vele opeenvolgende aanvallen waaraan zij worden blootgesteld. En daarenboven voelen ze de negatieve effecten rond de internationale handelsverdragen van Ceta, en vooral die van Mercosur.

En toch is de veehouderij een erg moderne sector die constant evolueert, en die wordt gedreven door zijn belangrijkste doel: mensen zo goed mogelijk voeden met respect voor en behoud van de planeet.

Space zal daarom opnieuw het toonbeeld zijn van het moderne karakter van onze landbouw en zijn vermogen om te evolueren. Het zal echter ook getuige zijn van de bezorgdheid en de inzet van veehouders om aan de maatschappelijke verwachtingen te voldoen.

Enkele cijfers

Bijna 1.400 exposanten zullen aanwezig zijn (1.390), waaronder 491 internationale exposanten uit 40 landen. Ongeveer 199 bedrijven zullen voor de eerste keer deelnemen dit jaar. Zoveel deelnames geven weer hoe groot het vertrouwen van de bedrijven in de beurs is. Er is voor meer dan 60.000 m2 oppervlakte voor de standhouders gereserveerd. Alle hallen zullen dus weer volledig vol zijn dit jaar, net zoals het buitenterrein.

Internationaal gezien worden ook dit jaar bijna 14.000 bezoekers uit meer dan 120 landen verwacht.

Innovatie centraal

Innovatie zal opnieuw een van de sterkste punten zijn van de organisatie. Het label Innov'Space zal dan ook de knowhow van de bedrijven in de kijker zetten. De 46 bekroonde innovaties, van de 135 ingediende dossiers, hebben vooral betrekking op duurzame ontwikkeling, excellente gezondheid en welzijn van de dieren, het digitale aspect en de verbetering van de werkomstandigheden.

L’Espace pour Demain

Ja, de klimaatverandering zal het aardoppervlak blijven beïnvloeden. Het is ook een echte opportuniteit voor de landbouw, aangezien het een essentiële bron van oplossingen biedt om deze uitdagingen aan te gaan. ‘L’Espace pour Demain’, met het thema ‘nieuwe praktijken en technologieën voor het klimaat’ zal de nadruk leggen op deze verschillende bijdragen. De landbouwers krijgen pistes om over na te denken, maar ook innovaties, apparatuur, getuigenissen en aangepaste oplossingen voor de veehouderij.

Zo kunnen de bezoekers verschillende zaken ontdekken, waaronder apparatuur zoals een verfrissingscabine, een apparaat voor sproeikoeling voor rundvee, een elektrische kruiwagen, een gebouw met fotovoltaïsche panelen die innovatieve systemen van ventilatie, verneveling of van verlichting tonen.

Nieuw: aquacultuur

Aquacultuur produceert ongeveer 80 miljoen ton dieren en 30 miljoen ton planten per jaar. Dit is een grootteorde die vergelijkbaar is met die van de visserij. Het is ook het resultaat van de aanhoudende groei in de afgelopen jaren (een gemiddelde jaarlijkse groei van 5,8% tussen 2001 en 2016, de datum van het laatste FAO-rapport over dit onderwerp).

Sinds enkele jaren worden op de beurs conferenties over aquacultuur georganiseerd. Op basis van de eerste successen wil het evenement zich nu internationaal profileren als een van de belangrijkste momenten voor Franse en internationale spelers in deze snelgroeiende sector, die een groeiend aantal bezoekers trekt (9% van de internationale bezoekers in 2017).

In dit kader zal de editie van 2019 een aantal nieuwigheden bevatten: twee conferenties van een halve dag die gewijd zijn aan aquacultuur op dinsdag 10 september, een vastgelegd parcours doorheen de stands van de verschillende exposanten met een specifiek aanbod rond aquacultuur en bezoeken rond dit thema tijdens de beurs.

Bijna 100 conferenties

Het programma met conferenties, vergaderingen en debatten zal opnieuw erg vol zijn omdat er bijna 100 werden gepland.

Het is dé kans voor technische instituten (Idele, IFIP, ITAVI) om een jaarlijkse reeks conferenties te organiseren om de vooruitgang van hun onderzoek te delen.

Shows met dieren

Het programma voor de dierenshows zal weer van hoge kwaliteit zijn. Twee evenementen zullen deze editie typeren: de Challenge Européen voor het roodbontras en een nationaal festival voor het Salers ras. In totaal zullen 550 runderen van 13 verschillende rassen elkaar opvolgen in de grote ring gedurende de vier dagen van de beurs. 180 dieren van 10 schapen- en geitenrassen zullen ook aanwezig zijn.

Weet dat de multirassenveiling, een van de bijzonderheden van de het evenement, zal plaatsvinden op 11 september vanaf 16u30. 28 dieren van zeven verschillende rassen zullen er te koop worden aangeboden (Prim'Holstein, Normandisch, roodbont, Montbéliarde, Brune, Jersey... en Simmental).

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken