Startpagina Aardappelen

Bescherm je gewas tot volledige loofdoding

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert om nog ‘groene’ percelen verder te beschermen. De regen van de voorbije dagen zorgde immers voor een grotere kans op infectie.

Leestijd : 1 min

De zeer lichte neerslag van maandag 16 september, gevolgd door een lange bladnatperiode 's nachts, zorgde voor zware infectiekans op dinsdag 17 september en daarmee voor een nieuwe aansluitende ziektegeneratie. Nieuwe vlekken ervan worden verwacht vanaf maandag 23 september. Voor de komende dagen, tot en met het weekeinde, wordt geen bijkomende infectiekans verwacht - volgens de huidige voorspellingen ten vroegste op dinsdag 24 september

Voor percelen die nog overwegend groen zijn, en dus nog niet aan loofdoding toe zijn, adviseert PCA dus een bescherming op maandag 23 september.

Onderhoud de knolbescherming tot volledig afgestorven gewas (loof én stengels). Stem deze bescherming vooral af op voorspelde neerslag. Tot nog toe is het risico op knolinfectie miniem, door het uitblijven van neerslag van betekenis.

Vooral in de westelijke regio is deze droogte zeer uitgesproken (zie kaart):

pcadroogte

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs stijgt opnieuw

Aardappelen Na een stijging vorige week, stijgt de Belgapom prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger deze week opnieuw. Ditmaal van 450 naar 500 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken