Startpagina Varkens

Boerenbond wil dat everzwijnenbestand in Vlaanderen vermindert

Uit schrik voor een uitbraak van varkenspest in Vlaanderen eist de Boerenbond dat het aantal everzwijnen teruggedrongen wordt uit gebieden met varkensbedrijven en het globale everzwijnenbestand verminderd wordt. "De beheersmaatregelen die tot op heden genomen werden, zijn absoluut onvoldoende", aldus Wouter Wytynck (Boerenbond) in het tijdschrift Boer&Tuinder.

Leestijd : 1 min

De ontdekking een jaar geleden in de provincie Luxemburg van kadavers van everzwijnen die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest, had meteen zware economische gevolgen voor de varkenssector in ons land. De prijzen kelderden en 22 exportbestemmingen waaronder China sloten hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. "Ondanks de verbeterde marktconjunctuur weegt de impact nog zwaar door op onze varkenshouderij", aldus Wytynck. In de besmette zone werden al 826 everzwijnen positief bevonden, maar de professionele sector bleef tot dusver buiten schot. "Als dit gebeurt, zijn de gevolgen niet te overzien".

De positieve kentering in de markt deed zich begin dit jaar voor doordat ook China zeer zwaar getroffen werd door de varkenspest en varkensvlees moest importeren. "Door de grotere vraag zijn de varkensprijzen in de EU gestegen tot een goed niveau waarvan ook onze markt profiteerde." Door de varkenspestproblematiek blijven de prijzen in ons land echter lager dan in de buurlanden. De Boerenbond vraagt dat de Belgische taskforce voor export alles in het werk stelt om een akkoord te sluiten met China, zodat het land varkensvlees toelaat uit niet-besmette zones.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken