Startpagina Groenten

Europees Parlement zegt nee tegen patenten groenten en fruit

Patenten op groenten en fruit moeten verboden worden, zo oordeelt het Europees Parlement in een resolutie die vandaag werd aangenomen. De resolutie is niet bindend maar wordt gezien als een belangrijk statement aan het Europees Octrooibureau, dat over de kwestie zal beslissen. Europees Parlementslid Hilde Vautmans stemde voor de resolutie en vindt dat het Europees Octrooibureau voor eens en voor altijd duidelijkheid moet geven.

Leestijd : 2 min

De resolutie werd ingediend en gesteund door een brede waaier aan partijen. Eén van de belangrijkste initiatiefnemers was Jan Huitema, een Nederlandse liberaal en melkveehouder die net als Vautmans onderdeel is van de Renew Europe-fractie. Vanuit de zaadveredeling wordt beargumenteerd dat patenten innovatie bevorderen. Als innovaties snel gekopieerd kunnen worden, zullen bedrijven niet meer willen investeren in onderzoek en ontwikkeling, zo heet het.

Voor Vautmans (Open Vld, Renew Europe) gaat die vlieger niet op: “Patenten toekennen op groenten en fruit moet verboden worden, want waar gaan we anders naar toe als we dit toelaten?” In de praktijk maakt patentering volgens haar dat enkele bedrijven een monopolie krijgen op bepaalde groenten- en fruitsoorten. “Dit leidt tot oneerlijke concurrentie, en verhindert innovatie en het ontwikkelen van nieuwe plantenvariëteiten. En laat dat nu net zijn waar ons landbouwbeleid de komende jaren zal op moeten inzetten: willen we immers concurrentieel blijven en de impact van het klimaat reduceren, dan zullen we onze gewassen beter moeten wapenen tegen bijvoorbeeld de droogte of bepaalde ziektes door middel van nieuwe én klassieke veredelingstechnieken.”

In 2015 oordeelde de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat natuurlijke eigenschappen die in nieuwe rassen worden geïntroduceerd door middel van klassieke veredeling een patent kunnen krijgen. Vanuit Europa volgde veel ongenoegen, waarop de Raad van Bestuur van het EOB in 2017 besloot dat dergelijke patenten niet meer zouden worden uitgevaardigd. De Technische Kamer van Beroep van het EOB verwierp dit besluit echter in 2018. Tot 1 oktober kan tegen deze beslissing een bezwaarschrift worden ingediend. Nadien volgt definitief uitsluitsel.

“Het besluit van de Technische Kamer van Beroep van het EOB valt niet te begrijpen, zeker omdat we de voorbije jaren zagen dat hierover grote eensgezindheid bestond onder de Europese instellingen. Ik hoop dan ook dat het Europese Octrooibureau ons hierin volgt, duidelijkheid geeft in deze zaak en patenten op groenten en fruit voor eens en voor altijd verbiedt.”, besluit Vautmans.

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken