Startpagina Werktuigendagen

De Werktuigendagen zijn er klaar voor!

Komend weekend is het in Oudenaarde weer verzamelen geblazen voor iedereen die houdt van mechanisatie en de werkzaamheden op het veld. De organisatie van de Werktuigendagen en de standhouders zijn er klaar voor. Bovendien wordt er opnieuw een zonnig weekend voorspeld. Jij gaat toch ook?

Leestijd : 2 min

Je mag gerust de Werktuigendagen een uniek evenement noemen. Tijdens deze tweejaarlijkse buitenbeurs kan je immers een schare aan machines aan het werk zien in praktijkomstandigheden.

Het is dit jaar al de 34ste editie van de Werktuigendagen en de 13de keer in Oudenaarde. Op het uitgestrekte terrein van ruim 120 ha is alles weer prima voorbereid. De organisatie telt 183 ingeschreven firma’s en dat is iets meer dan bij voorgaande editie.

Naast het ruime aanbod aan mechanisatiebedrijven zijn er weer heel wat standhouders uit de zaden- en fytosector aanwezig. Zoals altijd kan je op de Werktuigendagen ook terecht bij de voornaamste onderzoeksinstellingen, diensten en organisaties. Voor liefhebbers van oldtimers in de sector is deze tweejaarlijks happeling ook een must. Dit jaar staat het tractormerk Porsche in de kijker (zie p.24). Blikvanger in de Park&Tuinzone is het spektakel van Stihl Timbersports.

De toelevering voor de veehouderij vind je voornamelijk in de Dreef. Jammer genoeg gaat de Provinciale Fokveedag, door een tekort aan inschrijvingen, deze keer niet door. Je kan wel gaan kijken naar een tentoonstelling van witrode dieren en Holsteinkoeien.

Je favoriete landbouwblad Landbouwleven kan je vinden op standnummer 143, op de Maalderijstraat nabij de Dreef.

Meer geleide demonstraties

Er zullen meer dan 300 machines aan het werk zijn in land- en tuinbouwgewassen, maar traditiegetrouw tonen ook heel wat bodembewerkingsmachines hun kunnen. De mechanisatiefirma’s kregen aan hun stand ruimte voor vrije demonstratie, maar deze keer worden ook heel wat geleide demonstraties georganiseerd (zie tabel 1). Er worden op deze manier vijf actuele thema’s belicht. De respectievelijke demonstratiezones liggen verspreid over het terrein. Als je er eentje wil bijwonen, bereid je dan goed voor, want het beursterrein is heel uitgestrekt. De tuinbouwpercelen en de bijhorende demo verhuisden voor deze editie naar het einde van de Warandestraat, nabij ingang 3.

WTD

De standhouders staan opgesteld langs de smalle wegen die het terrein doorkruisen. Zoals altijd is er voldoende en veilige wandelruimte voorzien op de 5 meter brede grasstrook voor de standen. De straten worden immers geregeld ingenomen door gigantische machines die van en naar hun demonstratieveld rijden en tractoren met aanhangwagens die geoogste gewassen naar het afleverpunt brengen.

Veiligheid troef

De organisatie doet altijd enorm zijn best om dit verkeer in goede banen te leiden door aan de kruispunten verkeersbegeleiders in te zetten. Om de drukte op te volgen en indien nodig in te grijpen, wordt cameratoezicht voorzien. Demobegeleiders zorgen ervoor dat enkel de deelnemende machines op deze terreinen op het werk gaan volgens het voorzien uurschema. En ook de hulpdiensten staan paraat.

Zie voor meer artikelen over Werktuigendagen:

https://www.landbouwleven.be/95/sections/werktuigendagen

Anne Vandenbosch

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken