Startpagina Vleesvee

“De dag dat mijn laatste witblauwe zal weggaan, wordt heel moeilijk!”

Vlaamse boeren in Wallonië, ook Christel Buyse (49) is een van hen. Naast landbouwster is ze voorzitter van de raad van bestuur van Belbeef. Ze is een passionele rundveehoudster en landbouwster. “Zelfs ik moet lijdzaam toezien hoe het witblauwe vleesvee minder rendabel is. Mijn zonen maken de switch van vlees- naar melkvee. Ik begrijp dat, hoe triestig het mij ook maakt. We willen onze zonen niet verplichten om door te gaan.”

In 1953 verhuisden de ouders van Christel Buyse naar Wallonië, om daar een beroepsleven als landbouwers uit te bouwen. Beiden waren West-Vlamingen. “De dag na hun huwelijk trokken ze naar Bassilly in Wallonië. Mijn vader was een van de negen kinderen, er kon dan ook maar één het ouderlijk bedrijf verderzetten.” Negen jaar later werden ze verplicht om naar een andere boerderij uit te kijken, omdat de zoon van de eigenaar weer op het bedrijf kwam. “Gelukkig vonden ze in hetzelfde dorp (Opzullik-Silly) een ander landbouwbedrijf.”...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken