Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019
Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.

Nu dat het plantseizoen achter de rug is, kan de balans opgemaakt worden van hoeveel nieuw bos erbij is gekomen. Sinds 1 oktober 2019 is er maar liefst 1.899 ha nieuw bos bijgekomen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het voorbije plantseizoen alleen al kwam er 757 ha bos bij. Bovendien ligt er al 925 ha grond klaar om bebost te worden de komende legislatuur, waarvan komend plantseizoen alleen al 416 ha.
“Niet alleen Vlaanderen, ook steden en gemeenten spelen een belangrijke rol bij het realiseren van bosuitbreiding”, klinkt het bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Niet alle steden en gemeenten leveren even zware inspanningen, maar als dank voor hun sterke inspanningen ontvingen 35 lokale besturen vandaag (n.v.d.r. 14 mei) een Boslabel op het slotevent van de Bosalliantie in Brugge.”
Groenste inhaalbeweging ooit
Het kabinet van Demir noemen het ‘straffe cijfers die aantonen dat de groenste inhaalbeweging ooit is ingezet en er ook al heel wat werk is verricht om die inhaalbeweging voort te zetten met de komende Vlaamse regering’. “ Bosuitbreiding is en blijft een prioriteit.”
“We hebben deze legislatuur sterk werk verricht”, klinkt het bij Demir. “We hebben voor veel nieuw bos gezorgd. Van mij had dat gerust meer mogen zijn. Toch ben ik zeker tevreden omdat bosuitbreiding nu echt op de kaart staat en de inhaalbeweging is ingezet. In de vorige bestuursperioden verdween er altijd netto bos. Ik hoop dat Vlaanderen de komende jaren die inspanningen kan verderzetten. Bovendien is er met de Bosalliantie een sterke samenwerking opgezet tussen de overheden en belangrijke partners die kunnen zorgen voor meer bos in Vlaanderen. Hiermee wil ik vooral benadrukken dat de bosuitbreiding vandaag niet stopt maar dat er een sterke basis ligt waarop de komende jaren verder kan gewerkt worden.”
Lokale besturen maken mee het verschil
De Vlaamse overheid legde 997 ha nieuwe bossen zelf aan. Dat is meer dan de helft. Op 14 mei werden er in Brugge 35 Boslabels uitgereikt aan lokale besturen: 6 gouden, 11 zilveren en 18 bronzen medailles. Hiermee worden lokale besturen in de bloemetjes gezet die een bepaald aantal hectare bos hebben aangelegd in hun stad, gemeente of provincie.
Bronzen Boslabel > 2,5 ha bos aangeplant:: Gemeente Knokke-Heist, Gemeente Staden, Stad Borgloon, Stad Aalst, Stad Lier, Gemeente Roosdaal, Stad Genk, Stad Landen, Gemeente Wetteren, Stad Bree, Gemeente Brakel, Stad Izegem, Gemeente Zulte, Gemeente Essen, Gemeente Heist-op-den-Berg, Gemeente Nazareth, Provincie Limburg, Stad Mechelen
Zilveren Boslabel > 5 ha bos aangeplant: Gemeente Merchtem, Stad Antwerpen, Gemeente Merelbeke, Intercommunale Land van Aalst, Gemeente Evergem, Stad Sint-Niklaas, Provincie Vlaams-Brabant, Stad Oostende, Gemeente Zaventem, Limburg.Net, Gemeente Boechout
Gouden Boslabel > 10 ha bos aangeplant:
De Stad Brugge spant de kroon met net geen 17 ha, en de grootste provinciale bebosser is de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal hebben 128 lokale besturen meer bos in Vlaanderen mogelijk gemaakt door zelf bos aan te planten, maar 93 besturen raakten dus niet tot aan het Bronzen Boslabel.
Heel wat andere besturen treffen momenteel voorbereidingen voor bosuitbreiding in de volgende legislatuur. Nog andere besturen hebben hun boompje bijgedragen door ondersteuning te bieden bij vergunningen en subsidies om zo op andere terreinen bosuitbreiding mogelijk te maken. “Het bewijs dat er door lokale besturen echt mee het verschil kan gemaakt worden”, meent het kabinet van Demir.
De Bosalliantie als drijvende kracht
De Bosalliantie is het samenwerkingsverband dat gaat voor meer bos in Vlaanderen. De Vlaamse overheid sloeg voor het behalen van deze doelen de handen in elkaar met een waaier aan maatschappelijke partijen – van lokale besturen tot natuur- en jeugdverenigingen. “Deze bundeling van krachten hebben de ongeziene resultaten mogelijk gemaakt voor bosuitbreiding in Vlaanderen.”