Startpagina Akkerbouw

Klimaatactivisten blokkeren toegang tot chemische meststoffabriek in Duitsland

Zo'n 600 leden van verschillende collectieven en organisaties uit de sociale en klimaatbeweging hebben maandag in de buurt van het Duitse Hamburg de toegang tot een chemische meststoffabriek van de multinational Yara geblokkeerd. Onder de deelnemers was ook een honderdtal Belgen. De actie stelde de rol van industriële landbouw in de klimaatcrisis aan de kaak. Dat heeft het organiserende Free the Soil laten weten.

Leestijd : 1 min

Bedrijven zoals Yara, die chemische meststoffen fabriceren, worden ook wel de 'Exxons' van de landbouw genoemd. Achter een groene façade van misleidende marketing pompen zij dagelijks gigantische hoeveelheden CO2 de lucht in, luidt het. Hun producten zijn naast de hoofdbron van broeikasgassen uit de landbouwsector ook één van de voornaamste oorzaken van bodemuitputting.

Volgens de klimaatactivisten verbruikt de industriële landbouw enorme hoeveelheden energie, is de sector wereldwijd de belangrijkste oorzaak van ontbossing en op die manier één van de grootste klimaatvervuilers. "Industriële landbouw ontsnapt nog maar al te vaak aan de aandacht van onze beleidsmakers", zegt Camille, één van de Belgen die deelnam aan de actie. "We zijn hier om de link te leggen tussen verschillende strijden, om multinationals tegen te houden, maar ook om te pleiten voor een landbouw die het milieu, het klimaat en ook mensen respecteert."

Free the Soil zegt dat er de komende maanden nog acties volgen in verschillende landen, waaronder België.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Zeven zilveren aren uitgereikt op Agribex 2023

Agribex Agribex organiseert iedere editie een wedstrijd waarbij de grootste innovaties in de dierlijke-, de plantaardige en de tuinsector worden bekroond. Een gespecialiseerde, onafhankelijke jury beoordeelt alle ingediende dossiers.
Meer artikelen bekijken