Startpagina Actueel

Verslag BPC: WK ploegen in Amerika met hindernissen en een topprestatie van Tor!

Tijdens het WK ploegen in de VS wist de Belgische equipe zichzelf te onderscheiden. De aanloop was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk wist wentelploeger Tor Broeckx op de uitgestrekte bijna het podium te halen, terwijl Marnix Stockman bij in- en uitzetten bij grasland bij de top wordt beoordeeld.

Leestijd : 4 min

Marnix Stockman, rondgaande ploeger uit Assenede en Tor Broeckx, wentelploeger uit Dessel, kwalificeren zich bij de nationale ploegkampioenschappen september 2018 in Oudenburg voor deelname aan de wereldkampioenschappen in de VS op 30 en 31 augustus 2019. Tor, Marnix en coach Sus beslissen een week pre-practice in te lassen. Tor kiest ervoor om zijn eigen tractor en ploeg te verschepen; Marnix bouwt een ‘nieuwe’ wedstrijdploeg om mee te nemen en huurt een tractor van een rondgaande ploeger ter plaatse.

Containers, vluchten

Begin juli worden onze twee wedstrijdploegen en één tractor ingeladen in Kieldrecht, samen met de twee ploegen van de Duitse delegatie, om alzo de hoge kosten wat te compenseren. Een vracht met tijdelijke invoer in Amerika wekt wat argwaan en wordt er door de Belgische douane uitgepikt voor controle. Gevolg: langer op de kade, feestdag en verlof en de overtocht wordt dus uitgesteld. Begin augustus komt de container aan in Norfolk.

Nu is alles in handen van de Amerikaanse ‘agenten’ en die zien de prioriteit van het wedstrijdmateriaal niet onder ogen… Pas dagen later vertrekt het railtransport, via transfer in Chicago, naar Minneapolis. Daar aangekomen is het weekend en rijdt geen truck over de Amerikaanse wegen. Alweer later dan voorzien, komt uiteindelijk de container aan in Baudette. Het gezamenlijk betaalde lossen van de meeste Europese containers, lopen we mis. Met behulp van verreiker, wordt de container, twee dagen na hun aankomst, leeggemaakt door onze eigen ploegers en coach.

Zaterdagnamiddag 17 augustus zijn de boardingpassen geprint, wanneer er een sms binnenkomt dat de vlucht uit Amsterdam naar Minneapolis is geannuleerd. Eerst denken we nog aan een flauwe grap van vrienden, maar de realiteit dringt gauw door en alle hens aan dek om snel om te boeken. Via transfer in Detroit, arriveren Sus, Marnix en Tor ’s avonds in Minneapolis.

Oefenploegen…

Door alle perikelen zien Marnix en Tor twee oefendagen aan hun neus voorbijgaan. Maar toch voelt Tor zich al gauw in zijn nopjes om op de immense stoppel- en grasvelden de zand- leemgrond uit te testen. Vele zandplekken zijn een spelbreker, maar de voorbereiding vordert. Marnix had in januari al een trekker gereserveerd met geschikte banden, een verstelbaar linker achterwiel en voldoende hydraulische ventielen, waarvoor hij toch een groot bedrag moest betalen, dus ideaal…zo leek het.

Maar wat blijkt bij aankomst? Het is een tractor tot op de draad versleten, er zijn niet eens remmen op en vanaf het oefenploegen stelt hij vast dat er op de liftarmen een speling zit van enkele cm, waardoor goed ploegen als het ware onmogelijk is. In de mate van het mogelijke heeft hij er uren aan gesleuteld en gelast om de grootste speling weg te nemen, dit met veel dankbare hulp van de coach Sus Echelpoels. Uiteraard is dat heel beperkt, waardoor Marnix met een echte handicap moest starten.

De wedstrijden…

Toch heeft hij er nog twee behoorlijke wedstrijd ploegvelden kunnen neerleggen. Over de twee dagen wordt Marnix 18de op de 26 wereldploegers. In de categorie ‘in- en uitzetten bij grasland’ wordt hij bij de top beoordeeld. De internationale jury is het roerend eens! Hier wordt op een zeer hoog niveau geploegd! Proficiat Marnix, voor alle volgehouden inzet!

Voor Tor is de lottrekking op stoppelveld niet ideaal…een hele zandstrook en een laagte moeten overwonnen worden, maar dat doet hij met kennis van zaken! De ervaren ploeger komt naar boven! Mooi ploegwerk, een aanstorting zoals het hoort, een heel vlakke geer met rechte ploegsneden…een 4de plaats (op de 24 wentelploegers) is zeer verdiend! Het geeft moed voor het graslandploegen. Ook dag 2 verloopt positief…alweer een mooi ogend geploegd veld. Een 5de plaats vandaag. Algemeen, over de twee dagen, behaalt Tor, op enkele puntjes na, een heel mooie vierde plaats.

Andrew Mitchell uit Schotland wordt wereldkampioen rondgaand ploegen, Marco Angst uit Zwitserland kroont zich uitbundig tot wereldkampioen wentelploegen.

Ervaringen…

Tijd om op verkenning te gaan is er niet. Het materiaal schoonmaken en de container weer inladen, is het werk van de dag nadien. De lange rit van Baudette naar Minneapolis, geeft de kans om het vrij monotone landschap te zien: meren, waarop zowel in de zomer als in de winter gevist wordt, braakliggende gronden, sobere huizen (als chalets) en graanvelden van honderden ha groot. De oogst is hier, begin september, volop aan de gang met maaidorsers van 12 m breed. Grote trucks transporteren de graanvoorraad. Door de zeer strenge winters kan er pas in mei gezaaid worden. Ook veel sojabonen groeien welig op de akkers.

Het valt op dat het verkeer zeer gedisciplineerd verloopt. Een restaurant- , café- of winkelbezoek verrast ons elke keer…bovenop de rekening komt er taks en een fooi. Een verwittigd man is er twee waard , maar de shoppende vrouw laat het niet aan haar hart komen! Blij weer thuis te zijn na alle belevenissen, nemen we noodgedwongen wat tijd voor de jetlag!

Anne-Marie Claeys,

secretaris Belgisch Ploegcomité

Lees ook in Actueel

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken