Startpagina Vleesvee

Henk Verhelst boert met veel arbeidsvreugde in Wallonië

Het golvend landschap is mooi, de haan kraait naar hartenlust, het buitenleven is er anders. Toch wordt er even hard gewerkt. Over de taalgrens boert Henk Verhelst met zijn grote liefde Liliane Verschuere vleesvee en aardbeien. “Ik kende hier niemand en ik verstond de taal niet. Maar ik werd vlug aanvaard en hier wil ik oud worden. De boerenstiel blijft leuk, maar er is niks meer te verdienen.” Dat doet heel veel pijn. Ondanks de taalgrens is er ook op dat vlak geen verschil tussen de beide landsdelen.

Henk Verhelst (61) groeide op in Deerlijk, in Zuid West-Vlaanderen. Samen met zijn broer en zus. Op het ouderlijk bedrijf stond een ast en werd cichorei verwerkt. “Heel zwaar werk. We weten goed wat hard werken is.” Tot de gemeente Deerlijk besliste om de grond te onteigenen en die bouwrijp te maken voor een industriezone. Vader en moeder Verhelst kochten dan maar een landbouwbedrijf in Sint-Denijs, even verderop. Daar werkt de broer van Henk. Ook hij volgde de landbouwschool en had de laatste jaren op het ouderlijk bedrijf al wat...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken