Startpagina Veeteelt

Nieuw geval van blauwtong (BTV8) bevestigd in Neufchâteau, vaccineren blijft aangeraden

In de gemeente Neufchâteau (provincie Luxemburg) werd bij een Belgisch rund, dat bemonsterd werd in het kader van intracommunautaire handel, het blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) bevestigd. Bij het dier werden geen klinische symptomen waargenomen. Het blijft ten sterkste aangeraden om gevoelige dieren (runderen en schapen) te vaccineren tegen BTV8.

Leestijd : 1 min

Het blauwtongvirus wordt verspreid door besmette vectoren, in dit geval kriebelmuggen. Op dit moment is het besmettingsgevaar uitermate hoog omdat het activiteitenseizoen van deze muggen volop aan de gang is. Sinds de bevestiging van de aanwezigheid van BTV8 in België in maart 2019 moeten de maatregelen voorzien in de Belgische en Europese wetgeving worden toegepast.

Het heropduiken van blauwtong in België heeft belangrijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren en hun sperma, eicellen en embryo’s. Meer informatie en details over de ziekte, maatregelen, handel en vaccinatie van dieren zijn beschikbaar op de website van het FAVV.

Vaccineren is en blijft de enige manier om uw dieren te beschermen tegen de gevolgen van blauwtong en om de economische verliezen te beperken. Aarzel niet en maak een afspraak met uw bedrijfsdierenarts om de vaccinatie uit te voeren. Er is voldoende vaccin tegen BTV8 beschikbaar. De dierenarts kan het aankopen via het klassieke distributiecircuit voor vergunde diergeneesmiddelen in België. FAVV

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken