Startpagina Varkens

Veepeiler Varken blijft waakzaam voor PED

Voor het tweede jaar op rij detecteerde Veepeiler Varken geen antistoffen meer tegen Porciene Epidemische Diarree (PED) in de Belgische zeugenstapel. Toch moeten we waakzaam blijven.

Leestijd : 3 min

Deze vaststelling is goed nieuws, want dit betekent dat het virus de laatste jaren niet meer circuleert op Belgische varkensbedrijven. Anderzijds betekent dit ook dat we waakzaam moeten blijven. Zonder antistoffen is onze varkensstapel namelijk niet meer beschermd tegen het virus. Het blijft dus uitermate belangrijk om bioveiligheidsmaatregelen toe te passen om zo het risico op insleep te beperken.

Veepeiler volgt de situatie op de voet

Na het verdwijnen van Porciene Epidemische Diarree (PED) in België in de jaren 90 werd PED voor het eerst terug vastgesteld in Noord-Amerika in 2013. Gezien het virus bij ons ook al zo lang niet meer was vastgesteld, rees al snel de vraag of de Belgische varkenspopulatie er nog tegen beschermd zou zijn. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag onderzocht Veepeiler in 2014 bijna 500 bloedmonsters die geselecteerd werden door DGZ en ARSIA, van zeugen afkomstig van meer dan 90 bedrijven verspreid over België. Deze analyse leerde ons dat er geen antistoffen meer circuleerden en dat we bijgevolg over een gevoelige populatie beschikten.

Al snel werden de gevolgen van de negatieve populatie zichtbaar, want in 2015 vond Veepeiler voor het eerst PED terug in monsters van diarree of verdachte darminhoud. De serologische screening op de bloedmonsters van zeugen die dat jaar eveneens herhaald werd, bevestigde de insleep van PED in de Belgische varkensstapel. Op 57% van de onderzochte bedrijven werden antistoffen tegen het virus aangetroffen. Gelukkig waren de symptomen bij de dieren, net als in de ons omringende landen, steeds zeer mild.

De aanwezigheid van het virus in België bleek gelukkig van korte duur. In de screening die werd uitgevoerd in de 2 daarop volgende jaren werden op nog slechts 10% van de onderzochte bedrijven antistoffen teruggevonden. Vorig jaar en dit jaar werden zelfs geen antistoffen meer gedetecteerd. Het virus heeft onze varkenspopulatie opnieuw verlaten en we zijn terug geëvolueerd naar een gevoelige varkensstapel. De figuur geeft een overzicht van het aandeel positieve bedrijven en zeugen in ons land sinds 2014.

Figuur: Evolutie van het percentage positieve zeugen en bedrijven in België sinds 2014.
Figuur: Evolutie van het percentage positieve zeugen en bedrijven in België sinds 2014. - Bron: DGZ

De gevolgen van PED

In tegenstelling tot onder andere Amerika en Canada beperkte de insleep van het PED-virus in 2015 zich in ons land tot de milde variant en werd de agressieve vorm nooit waargenomen. Het voornaamste symptoom van PED is een waterige diarree die bij verschillende leeftijden kan voorkomen. Het aantal dieren dat ziek wordt en het sterftepercentage kunnen sterk variëren. De tijd tussen de besmetting en het moment dat de symptomen zichtbaar zijn ligt tussen de 1 en 5 dagen.

Vooral bij de agressieve stammen kan de impact enorm zijn. Bij zuigende biggen kan de sterfte oplopen tot meer dan 80%. Bij gespeende biggen en vleesvarkens schommelt het sterftepercentage tussen 1 en 5%, maar zal er eveneens verlies zijn door dalende groei. Vleesvarkens die de ziekte doormaken, herstellen doorgaans na 7 tot 10 dagen.

Preventie is cruciaal

PED wordt veroorzaakt door een virale infectie, bijgevolg is er geen specifieke behandeling mogelijk. Veepeiler Varken heeft ook aangetoond dat de Belgische varkenspopulatie niet meer beschermd is tegen het virus. Daarom zijn preventieve bioveiligheidsmaatregelen cruciaal, niet alleen om u te helpen het risico op insleep van PED te beperken en uw bedrijf te beschermen, ze verminderen ook het risico op een groot aantal andere infecties. Redenen genoeg dus om maximaal in te zetten op preventie.

Wenst u meer info over PED en/of Veepeiler Varken? Neem dan contact op met uw bedrijfsdierenarts of met de helpdesk van DGZ (helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23).

Charlotte Brossé, DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken