Startpagina Economie

Canadese export van varkens- en rundvlees naar China wordt hervat

De export van varkens- en rundvlees van Canada naar China, die in juni opgeschort werd wegens de diplomatieke crisis tussen beide landen, zal hervat worden. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau gisteren gemeld.

Leestijd : 1 min

"Goed nieuws voor de Canadese boeren: de export van varkens- en rundvlees naar China zal hernomen worden. Dank aan ambassadeur Barton en de Canadese vleesindustrie om bijgedragen te hebben aan de heropening van die belangrijke markt voor onze vleesproducenten en hun families", aldus Trudeau op Twitter.

De relaties tussen Ottawa en Peking kenden een ongekende crisis na de arrestatie op 1 december in Vancouver van Meng Wanzhou, een verantwoordelijke van de Chinese telecomgigant Huawei. Meng Wanzhou werd er door de Verenigde Staten van beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben omzeild. Sinds de arrestatie van Meng hebben de Chinese autoriteiten twee Canadezen aangehouden, op betichting van spionage, en twee anderen ter dood veroordeeld wegens drugshandel.

China is de derde exportmarkt voor Canadees varkensvlees. De Volksrepubliek kocht bijna 220.000 ton in 2019 voor een waarde van ruim 491 miljoen Canadese dollar (337 miljoen euro), aldus cijfers uit augustus van de Canadese regering. Voor rund- en kalfsvlees is China de vijfde exportmarkt met bijna 11.500 ton in 2019, of meer dan 98 miljoen Canadese dollar.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken