Startpagina Varkens

FAVV wil China vragen embargo op varkensvlees op te heffen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zal er de komende dagen bij de Chinese voedselveiligheidsinstantie op aandringen het embargo op Belgisch varkensvlees op te heffen.

Leestijd : 1 min

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in de provincie Luxemburg stopte China vorig jaar met de import van Belgisch varkensvlees. Het FAVV wil de situatie nu deblokkeren door aan China een stapsgewijze opheffing van het embargo voor te stellen. Volgens het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zou aan China voorgesteld worden om voorlopig enkel nog een embargo te houden op varkensvlees uit de provincies Luik, Namen en Luxemburg.

Binnen zes maanden zou ook het embargo voor Luik en Namen vervallen. Enkel de veehouders uit Luxemburg zouden nog langer geen varkensvlees kunnen exporteren naar China. Volgens het kabinet-Ducarme staat China wel open voor het idee van een stapsgewijze opheffing van het embargo, maar zou het meer marge willen dan enkel het uitsluiten van één provincie die getroffen werd door de Afrikaanse varkenspest. Het FAVV wil tijdens de prinselijke handelsmissie naar China, die start op 16 november, proberen een akkoord te bereiken met de Chinese autoriteiten.

Belga

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken