Startpagina Actueel

Directeur generaal FAO benadrukt belang innovatie in strijd tegen honger

Directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO pleit voor grootschalige investeringen in innovatie en zeker ook digitale technologie om voedselverspilling en honger tegen te gaan. De Chinees zei dit tijdens een conferentie van het Vaticaan in Rome. Paus Francisco noemde voedselverspilling een schandaal en heeft opgeroepen tot het nemen van sociale en economische initiatieven om honger te beëindigen.

Leestijd : 1 min

“We kunnen honger en alle vormen van voedingstekorten niet beëindigen als we geen antwoord formuleren op de inefficiëntie en ongelijkheid in ons voedselsysteem”, aldus Qu. Volgens de directeur-generaal gaat tussen de oogst en winkel ongeveer 14% van de wereldwijde productie van voedsel verloren, wat een ‘kost’ oplevert van 400 miljard dollar.

Het meeste voedsel gaat verloren in ontwikkelingslanden waar 821 miljoen mensen nog een chronisch tekort aan voedsel hebben. De verliezen gaan ook ten koste van het klimaat. Qu zei dat schade aan fruit en groente leidt tot een verlies van 75 miljard kuub water per jaar, terwijl het verlies van vlees en dierlijke producten betekent dat 715 miljoen hectares land eigenlijk voor niks zijn gebruikt.

Qu zei dat meer en betere data nodig zijn om inzichten te krijgen in wat er mis gaat in de voedselketen.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken