EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming

De overheid beperkt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer.
De overheid beperkt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer. - Foto: LBL

De gewasbescherming moet duurzamer worden. Biologische middelen die werken op basis van nuttige micro-organismen en insecten krijgen de voorkeur van de EU. Nieuw gepubliceerde onderzoek – uitgevoerd door Jürgen Köhl (Wageningen UR), Kees Booij (Wageningen UR), Rogier Kolnaar (Linge Agroconsultancy B.V) en Willem Ravensberg (Koppert Biological Systems) – richt zich op de relevantie van bepaalde EU-voorwaarden bij de toelating van biologische bestrijdingsmiddelen.

Daarbij gaat het onder meer om voorwaarden rond persistentie. Een belangrijke conclusie is dat de eisen voor deze middelen in een groot aantal gevallen te strikt zijn. De toelating van biologische bestrijdingsmiddel kan daardoor op dit moment wel 5 jaar duren.

Snellere en goedkopere toelating

Eerder dit jaar publiceerde nagenoeg dezelfde groep onderzoekers een artikel over de werkingsmechanismen van de verschillende soorten microbiële biologische gewasbeschermingsmiddelen, en de risico’s ervan. Jürgen Köhl (Wageningen UR) is de hoofdonderzoeker: “In beide publicaties bewijzen we wetenschappelijk dat biologische middelen op een andere manier beoordeeld zouden moeten worden dan chemische bestrijdingsmiddelen. Op dit moment is dat namelijk nog niet het geval. Daardoor blijft het aanbod van duurzame beschermingsmiddelen achter. Om daadwerkelijk stappen te kunnen maken naar een duurzame landbouw, moet de toelating van biologische middelen sneller en goedkoper worden.”

Milieuvriendelijk alternatief

Biologische gewasbeschermingsproducten moeten een milieuvriendelijk alternatief bieden voor chemische bestrijdingsmiddelen in de Europese land- en tuinbouw. Een omschakeling naar biologische bestrijding komt onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater en de biodiversiteit ten goede.

Meest recent

Meest recent