Startpagina Economie

Crevits: krimp van de veestapel niet aan de orde

De Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) gelooft niet in een verplichte afbouw van de veestapel, zoals dat in Nederland op tafel ligt. Volgens Crevits daalt het aantal varkens en koeien al omdat we steeds minder vlees eten, en zal wegvallende productie hier worden opgevangen door landen met lagere standaarden. Crevits deed de uitspraken in televisieprogramma De Afspraak op Canvas.

Leestijd : 2 min

Het land nodigde Crevits uit naar aanleiding van de boerenprotesten in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Haar partij leverde al 15 jaar op rij de landbouwminister van Vlaanderen. Crevits gebruikte de zendtijd om zeer uitgebreid boeren te prijzen voor hun inspanningen. Zonder inhoudelijk de diepte in te duiken zei ze dat landbouwers ook staan voor grote uitdagingen, waar ze “met heel, heel veel zorg” om wil gaan. Daarbij noemt Crevits ook de geestelijke nood van veel boeren.

Crevits zei dat Vlaanderen ook een stikstofprobleem heeft, zoals Nederland, en dat bedrijven aanpalend aan Natura 2000-gebieden niet meer kunnen groeien. Omdat Vlaanderen eerder maatregelen heeft genomen, is import van de draconische maatregelen die in Nederland worden bediscussieerd volgens haar niet nodig. Over de mestproblematiek die in Duitsland de toorn van boeren oproept, zegt ze dat Vlaanderen al heel strenge normen heeft.

Van een afbouw van de veestapel is volgens haar geen sprake. “Door de innovatieve manier waarop we hier met het voeder van koeien omgaan, is de methaanuitstoot van koeien laag. Ik vind het een beetje hypocriet om hier dan het aantal koeien te verminderen, terwijl in andere landen onze productie wordt overgenomen waar die maatregelen niet worden genomen. Dan kies ik liever voor onze eigen boeren en onze eigen koeien”, zei Crevits.

Crevits sloot nadrukkelijk niet uit dat haar partij in een Belgische federale regering zonder N-VA – of een Vlaamse meerderheid – stapt. Het heeft haar voorkeur dat PS en N-VA zaken doen, maar benadrukte dat de inhoud primeert. “Voor ons is het geen optie dat België barst.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken