Startpagina Economie

Japan neemt serie maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

Het Japanse landbouwministerie denkt dat de Afrikaanse varkenspest elk moment kan opduiken. Het ministerie wil nu ondermeer het wettelijke recht bekomen om varkens te gaan ruimen om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Japan heeft al last van gewone varkenspest maar het Afrikaanse varkenspestvirus heeft zich nog niet in het land van de Rijzende Zon gemeld. Echter wel in een aantal landen dichtbij.

Leestijd : 2 min

Sinds de Afrikaanse varkenspest in de zomer van 2018 opdook in China is Azië in de ban van de Afrikaanse varkenspest. Het virus werd al snel gevonden in Vietnam, en in september werden de eerste gevallen vastgesteld in Zuid-Korea. Volgens de voedsel-en landbouworganisatie van de VN, de FAO zijn dit jaar al meer dan 5 miljoen varkens in Azië gesneuveld dan wel preventief geruimd. In China zijn varkensprijzen opgelopen tot recordniveaus.

Japan is slechts een kleine zee-engte verwijderd van Zuid-Korea. Zowel met China als Zuid-Korea heeft Japan veel economische en toeristische banden. De regering heeft gewaarschuwd dat Afrikaanse varkenspest ‘elk moment kan arriveren’. Japan is netto-importeur van varkensvlees, met Denemarken als hofleverancier, maar heeft toch een grote varkensvleesindustrie. Het land is de tiende grootste producent van varkensvlees wereldwijd.

Japan neemt maatregelen

Tot nu toe is in Japan de Afrikaanse varkenspest aangetroffen in 80 varkensvleesproducten, vooral worsten, die vanuit het buitenland naar Japan zijn meegenomen door toeristen en zakenmensen. Het landbouwministerie heeft daarom het aantal speurhonden op luchthavens en havens ruimschoots verdrievoudigd tot 140. Japan heeft bovendien met de Chinese douane afgesproken dat het aantal quarantaine inspecties van landbouw- en vleesproducten wordt opgevoerd. Daarnaast hebben de twee landen besloten technisch samen te werken, onder meer door de gecoördineerde inzet van röntgenapparatuur.

Volgende maand stuurt het ministerie een nieuwe wet naar het Japanse parlement die preventieve ruimingen mogelijk moet maken. Momenteel is het uit voorzorg doden van dieren alleen toegestaan als maatregel tegen de verspreiding van mond-en-klauwzeer. Deze zeer problematische ziekte werd in 2010 vastgesteld bij dieren in de prefectuur Miyazaki, in het zuidelijkste deel van de grote eilanden die Japan vormen.

Het ministerie gaat gesprekken aan met experts om te zien hoe preventieve ruimingen het beste kunnen worden georganiseerd. De nieuwe wet moet de centrale overheid ook meer mogelijkheden geven om dwingende maatregelen te nemen bij bedrijven die op het gebied van sanitair management, niet voldoen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken