Startpagina Agribex 2019

Agribex heeft er een goede week opzitten

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens de beursorganisator is dat – afgezet tegen die daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen.

Leestijd : 4 min

“De daling in bezoekers loopt grotendeels gelijk met de daling in het aantal bedrijven”, stelt beursvoorzitter Stefaan Forret. “Als we weten dat er in 2017 in België nog zo’n 36.000 landbouwbedrijven actief waren dan zijn dat er vandaag zo’n 1.800 minder. Dus daar moeten we rekening mee houden bij het organiseren van een beurs, zeker als federatie die de landbouwsector belevert met machines en stalinrichting.

We moeten dus op zoek naar manieren om de sector leefbaar te houden. De focus van een beurs als Agribex moet dus niet zijn: hoeveel bezoekers trekken we? De focus moet zijn: wat is de meerwaarde die Agribex de bezoeker, de landbouwer in concreto, kan bieden.”

Volgens Fedagrim, de sectorfederatie, is die meerwaarde van Agribex wel duidelijk. “Hier op de beurs zie je bezoekers die op zoek zijn naar innovatie. Bezoekers die willen weten wat de nieuwste technologieën zijn, hoe ze de efficiëntie van hun bedrijf kunnen verhogen en aldus de winstgevendheid, hoe ze kunnen beantwoorden aan nieuwe uitdagingen en reglementering rond duurzaamheid en dies meer.

Wat je ziet op Agribex is dat de boer nog steeds investeert, maar die investering uitstelt tot op het moment dat de beurs loopt. De eerste maanden van het jaar was de verkoop van tractoren werkelijk ondermaats. De trend die zich tussen 2016 en 2017 had afgetekend met een daling in nieuwe inschrijvingen met bijna 8% leek zich door te zetten. Maar Agribex heeft die daling kunnen afzwakken. De landbouwers zijn met investeringsplannen naar de beurs gekomen en het verlies is deels goedgemaakt. Hoeveel precies zal in de komende maanden moeten blijken, maar al bij al gaat men ervan uit dat de daling in inschrijvingen van nieuwe tractoren toch een pak lager zal liggen dan de vooropgestelde 7%.

In omzet zijn de cijfers stabiel. Tractoren vandaag hebben heel wat meer opties en zijn technologisch beter uitgerust, waardoor de stukprijs hoger ligt en de totale omzet stabiel kan blijven. Wat wel duidelijk blijkt op Agribex is dat de melkveehouders vooral naar automatisering kijken. De verkoop van melkrobots is in 2019 met meer dan de helft gestegen. Daaruit blijkt hoe zeer de melkveehouderij wil inzetten op automatisering en gebruiksgemak, alsook dierenwelzijn.

Hetzelfde fenomeen van automatisering zie je in de sector tuin en groene zones. Het aantal maairobots stijgt spectaculair en daarnaast is het duidelijk dat tuinaannemers massaal overschakelen op batterij aangedreven toestellen. De verbrandingsmotor verliest daar overduidelijk terrein.

Een beurs voor de meerwaardezoeker

“Agribex is altijd door ons omschreven als een platform, een ontmoetingsplek”, stelt Stefaan Forret nog. “Vanuit die invalshoek is er ook gestreefd om met een beurs als Agribex in te spelen op de actualiteit om bij te dragen in het debat, om mensen te loven voor hun inzet. Dat is dit keer voor het eerst gebeurd met de Ladies’ Day.

We hebben de talrijke vrouwen, die vaak achter de schermen een cruciale rol in het landbouwbedrijf of in het toeleveringsbedrijf een rol spelen, in de kijker willen plaatsen. En we zijn daar – al zeggen we het zelf – goed in geslaagd. De reacties waren positief, de exposanten hebben spontaan deelgenomen, hebben er zelf hun eigen invulling aan gegeven en de dames hebben een spreekwoordelijke duw in de rug gekregen en een oprechte dank voor hun werk. Iets wat ze te weinig krijgen. Dus we zullen dit herhalen.”

Wat het debat betreft, zal de 71e editie van Agribex niet onopgemerkt blijven. Fedagrim heeft de beurs als momentum gekozen om zijn eerste Landbouwparlement te organiseren. Hierin heeft de sectorfederatie meteen 5 stellingen over landbouw en open ruimte boudweg geponeerd om op die manier reactie los te weken. “Daarin zijn we alleszins geslaagd”, stelt voorzitter Johan Colpaert.

“We hebben het debat gelanceerd en wat onze verdienste daarin is, is dat we alleszins op een open en oprechte manier onze mening verkondigd hebben. De landbouw staat voor grote uitdagingen. We kunnen onze kop in het zand steken en doen alsof er geen probleem is, maar de problemen blijven wel. Tegen 2050 moeten we klimaatneutraal zijn. Dan begint het werk vandaag, niet morgen. Onze boeren moeten hun bedrijf rendabel kunnen houden binnen die snel veranderende omstandigheden die investeringen zullen vragen en die op het bedrijfsresultaat zullen wegen. Dan moeten we over een aantal zaken durven praten en mogen er geen taboes zijn. Dat is de verdienste geweest van het Landbouwparlement.

Uiteraard beseffen we dat hierover een debat moet worden gevoerd, maar dan wel met alle spelers op het terrein inclusief Fedagrim. Als sectorfederatie staan wij eveneens tussen de boeren en wij praten ook met hen, echt niet alleen over hen. Dus onze oproep – na dit Landbouwparlement – is: laat ons dit debat aangaan, zoals we al een tijd vragen. Maar laat ons eraan beginnen en niet wachten tot morgen.”

De volgende editie van Agribex staat gepland van 7 tot en met 12 december 2021, opnieuw in Brussels Expo.

Lees ook in Agribex 2019

Meer artikelen bekijken