Startpagina Economie

Aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft in Sahel verdubbeld in 2019

Het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft in de zestien landen van de Sahel is eind 2019 meer dan verdubbeld tegenover dezelfde periode vorig jaar, tot 9,4 miljoen mensen. De stijging is onder meer te wijten aan de groeiende onveiligheid in de landen en het toenemende geweld tussen de verschillende gemeenschappen, zo blijkt uit een vergadering van experts en vertegenwoordigers van de regeringen maandag in Parijs.

Leestijd : 2 min

De drie landen die het zwaarst getroffen worden door hongersnood zijn Nigeria (4 miljoen mensen getroffen), Niger (1,5 miljoen) en Burkina Faso (1,2 miljoen), aldus het netwerk voor de preventie van voedselcrisissen RPCA, dat gevestigd is op de hoofdzetel van de OESO in Parijs. De organisatie brengt zoals elk jaar in Parijs vertegenwoordigers samen van de getroffen landen, net als VN-agentschappen, internationale donoren, experten en ngo's. Door de onveiligheid is er volgens RPCA een sterke stijging van mensen die ontheemd zijn, wat dan weer leidt tot extra druk op de voedselvoorzieningen en het gebrek aan de organisatie van bijvoorbeeld markten, die helpen in het voorzien van lokale bestaansmiddelen.

Het aantal mensen dat meteen voedselhulp nodig heeft, is verdubbeld tegenover eind 2018 (4,8 miljoen). Het groeiende aantal conflicten in de regio wordt beschouwd als een verzwarende factor voor de voedselonzekerheid, aldus regionaal directeur van het interstatelijk comité voor de bestrijding van de droogte in de Sahel (CILSS), Mahalmoudou Hamadoun. Het RPCA schat dat tussen het aantal mensen dat hulp nodig heeft tegen augustus 2020 zal stijgen tot 14,4 miljoen.

"De veiligheid voor de burgers is er dit jaar in Mali, Burkina Faso en Nigeria sterk op achteruitgegaan, waardoor de inwoners in de voornamelijk landelijke regio's niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud door landbouw of veeteelt, terwijl ze ook getroffen worden door de klimaatopwarming", aldus Hamadoun nog.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken