Startpagina Agribex

Nationale Melkveeprijskamp Agribex: Complete dominantie door één deelnemer

Hal 1 van Agribex was op 6 december opnieuw het strijdtoneel van de nationale melkveeprijskamp. De allermooiste Vlaamse en Waalse koeien streden om de driekleurlinten. En nooit eerder vertoond in de geschiedenis van Brussel: alle titels waren voor één bedrijf: de Hautmont Hill veestapel van Jean-Louis Neuville.

Leestijd : 4 min

De organisatie ligt in handen van de Brussels Livestock Show, in samenwerking met de stamboeken CRV Coöperatie uit Vlaanderen en Elevéo in Wallonië. Als jury trad de Duitser Manfred Uhrig op. Samen met zijn zus, die even fanatiek met fokkerij bezig is en een even gerespecteerde jury is, baat hij een fokbedrijf uit met 110 melkkoeien (Holsteins en show Jerseys) in de buurt van Frankfurt. Uhrig had er duidelijk schik en plezier in, deed het jurywerk weloverwogen en nam steeds de juiste koeien in de finale mee.

Ongekalfde vaarzen

In 4 reeksen kwamen de ongekalfde vaarzen tegen elkaar uit. De eerste 2 jongste werden gewonnen door Vlaamse dieren, de 2 oudste door Waalse.

De eerste reeks was voor de roodbonte Jordy Delice-Red (v. Jordy) van Bart Staels uit Wetteren. Ze toonde veel balans in het skelet dat gesierd werd met een sterke bovenbouw. Ze liep op zeer goed beenwerk. De tweede reeks werd gewonnen door Edelbie (v. Expander) van Luc & Stijn Peeters uit Nijlen. Zij etaleerde veel dairy, een enorme ribdiepte en een prima kruis. De derde reeks was voor eveneens een Expander-dochter Liberty de Bois Seigneur van Eddy en Jonas Pussemier die opviel door haar breedte en kracht. De kampioene mocht gezocht worden in de laatste reeks. JK Eder Solomon Daryl, aangekocht door Neuville bij Jan Kolff in Nederland uit de gekende exterieurfamilie Darling. Zij liet zich geweldig showen met haar schitterende wigvorm, sterke bouw en perfect beenwerk.

De eerste titel was binnen voor de stal Neuville uit het Luikse Lierneux. Bart Staels nam de reservetitel mee.

JK Eder Solomon Daryl werd kampioene bij de ongekalfde vaarzen.
JK Eder Solomon Daryl werd kampioene bij de ongekalfde vaarzen. - Foto: www.koeienfotos.nl

Gekalfde vaarzen

We zagen 2 reeksen gekalfde vaarzen, met 2 vaarzen met de prefix Hautmont Hill van Neuville die wonnen.

De eerste reeks was voor de Beemer-dochter Big Mac, een stijlvolle krachtig gebouwde vaars met een lang vooruier. Ze eindigde voor Notoire de l’Herbagère van de familie Moureaux. De tweede reeks werd gemakkelijk gewonnen door de roodbonte Mad Max-dochter Hilda, voorzien van een zeer goed uier, vóór de Emilio-dochter van Ferme Didactique de Liège, die heel veel jeugd toonde maar misschien wat meer breedte mocht hebben.

Als kampioene werd Big Mac gekozen met stalgenote Hilda als reserve en Notoire als eervolle vermelding.

Jonge koeien

Romain en Noël Misplon uit Herchies hebben nauwelijks ervaring op het hoogste niveau, hadden ook maar 1 dier mee, maar wisten wel de eerste reeks jonge koeien te winnen met een Apoll-dochter die niet eens een naam heeft. In de tweede reeks kwamen de Vlamingen sterk naar voor. De grote High Octane-dochter Alana van Van Hoof-Boonen LV uit Mortsel showde haar open rib, haar best uier en prima benen als nooit tevoren. Ze won voor de al even bekende en stijlvolle Krezip Ten Ruysschaert van Geert Mazereel uit Reninge. En dan volgde de derde reeks. Weer kwam met Neuville met een klasbak de ring in. De nu naamloze 1116 de Hautmont Hill (v. Gold Chip) was erg breed, stijlrijk, open en diep geribd, een geweldig uier met een schitterende speenplaatsing en dito beenwerk, kortom het complete plaatje. Zij eindigde vóór de Doorman-dochter Kaatje van de Kouterhoeve van Marc Rossaert uit Belsele.

Als kampioene jonge koeien was het snel beklonken voor 1116 de Hautmont Hill nadat ze ook al de titel van de mooiste uier won. Haar reserve werd Octane Alana van Van Hoof-Boonen met 6503 van Misplon als eervolle vermelding.

Volwassen koeien

In de eerste reeks waren plaatsen 1 en 2 voor... je raadt het al: Neuville, met een zwartbonte (3483) en een roodbonte (Ashley) Absolute-Red-dochter. In de laatste reeks kwam de ‘black silky’ Alexander-dochter Lumière de Hautmont-Hill binnen, die op voorhand al door velen getipt werd. Ondanks dat het niet de grootste was, was ze ronduit perfect qua uier en benen. Tweede werd de grootste en tevens oudste koe van de keuring, de Bolton-dochter Fabuleuse de l’Herbagère.

Lumiere de Hautmont Hill werd kampioene bij de volwassen koeien.
Lumiere de Hautmont Hill werd kampioene bij de volwassen koeien. - Foto: www.koeienfotos.nl

Als mooiste uier bij de volwassen koeien werd Ashley bekroond en Lumière als reserve. Ashley nam eerder dit jaar deel aan het EK in Libramont.

Algemeen kampioene

Jean-Louis Neuville had alle ijzers in het vuur. Het was een kwestie van welke koe nu bekroond zou worden tot nationaal kampioene en de opvolgster zou worden van Danica de Hautmont Hill, die na haar titel naar Frakrijk verkocht werd.

Terecht werd voor de jonge 1116 de Hautmont Hill gekozen. Hiermee werd geschiedenis geschreven. Nooit eerder werd een nationale prijskamp zo gedomineerd door één bedrijf. Ze hadden maar liefst 7 dieren mee, hiermee wonnen ze 5 reeksen en alle 9 titels! Veel credits gaan hiervoor naar Maxime Montplaisir, de Canadese vriend van Jean-Louis zijn dochter Lyse. Hij heeft zich als preparateur geweldig gemanifesteerd en legt een nieuwe standaard op in België. Een dikke proficiat!

Kampioene bij de jonge koeien 1116 de Hautmont Hill werd terecht uitgeroepen tot algemene kampioene van deze wedstrijd.
Kampioene bij de jonge koeien 1116 de Hautmont Hill werd terecht uitgeroepen tot algemene kampioene van deze wedstrijd. - Foto: www.koeienfotos.nl

Op 7 april stond al een uitgebreide reportage in uw favoriet weekblad Landbouwleven over het bedrijf Neuville naar aanleiding van de Open Farm Days ter gelegenheid van het EK.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Agribex

Circulair boeren (begint) in Temse

Agribex Circulair boeren en koolstoflandbouw zou dit jaar in de aandacht hebben gestaan op Agribex, moest de beurs zijn doorgegaan. Ze is echter geannuleerd. Een perfect praktijkvoorbeeld van circulair boeren vonden we in Temse.
Meer artikelen bekijken