Startpagina Economie

95% van de begeleide land- en tuinbouwers die problemen hebben, vindt uitkomst zonder faling

In het voorbije jaar zijn 85 bedrijven in de land- en tuinbouw failliet gegaan. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. “Er gaan heel weinig land- en tuinbouwbedrijven failliet”, zegt Riccy Focke van vzw Boeren op een Kruispunt. “95% van de begeleide gezinnen vinden een uitweg zonder faling: door schuldvermindering, andere inkomsten en betere begeleiding.” Deze week raakte bekend dat Riccy Focke de vzw Boeren op een Kruispunt als directeur na 13 jaar verlaat (zie p.13).

Leestijd : 3 min

Om een correct inzicht te krijgen in het aantal falingen in ons land hebben we de cijfers van het Belgisch Statistiekbureau Statbel van het voorbije jaar (van oktober 2018 tot oktober 2019) geanalyseerd.

FALINGEN 1

In die periode gingen in ons land in totaal 11.697 bedrijven (grafiek 1) failliet: 5.349 in Vlaanderen, 3.369 in Brussel en 2.979 in Wallonië. Het aandeel van land-, tuin- en bosbouw is daarin bijzonder klein.

Slechts 85 agrarische bedrijven gingen volgens Statbel tussen oktober 2018 en oktober 2019 failliet. Zoals uit grafiek 2 blijkt, wordt de top drie aangevoerd door: 1. gemengd bedrijf 13, 2. ondersteunende activiteit in verband met de teelt van gewassen 11 en 3. exploitatie van bossen 10.

FALINGEN 02

Vzw Boeren

op een Kruispunt

Een van de redenen van falingen is de globalisering en vrijhandel in de landbouwsector. Bedrijven met ernstige problemen hebben soms niet de kracht om zelf een oplossing te zoeken voor hun probleem. Daarom heeft Vlaanderen het project vzw Boeren op een Kruispunt opgezet, waarbij de boeren, die de trend om verschillende redenen niet kunnen volgen, worden geholpen.

“Er gaan inderdaad heel weinig land- en tuinbouwbedrijven failliet”, zegt Riccy Focke van vzw Boeren op een Kruispunt. “95% van de begeleide gezinnen vinden een weg zonder faling: door schuldvermindering, andere inkomsten en betere begeleiding om mogelijkheden binnen de beperkingen te vinden”.

2.500 gezinnen in 13 jaar

Riccy Focke benadrukt dat land- en tuinbouwers met financiële moeilijkheden bijstaan, maar een heel klein percentage is van de brede hulp die de vzw Boeren op een Kruispunt gratis verstrekt.

“We hebben in deze 13 jaar maar liefst 2.500 gezinnen bezocht, en daarvan hebben we maar 125 families begeleid in een faillissementendossier. Het is niet zo dat we vooral voor begeleiding zorgen bij falingen. Integendeel zelfs.”

Waar ligt de oplossing in zulke zaken? “De oplossing zit meestal in schuldvermindering, het zoeken naar een bijkomend inkomen op of naast het bedrijf. Soms ook door een beroep te doen op een vervangingsinkomen, zoals ziekenkas, pensioen, werkloosheidsuitkering.

Binnen de beperkingen die er zijn, gaan we voluit voor het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en het bekijken van alle mogelijke alternatieven.”

Maatschappelijke opdracht

Ook in deze legislatuur zet Vlaanderen verder in en ondersteunt de vzw Boeren op een Kruispunt. Dat is op zijn minst een opsteker in een tijd waarin voor andere vzw’s de kaasschaaf en/of de hakbijl wordt bovengehaald.

De vzw Boeren op een Kruispunt werd opgericht door de landbouworganisaties Boerenbond, KVLV-Agra en het ABS. Cera ondersteunt vzw Boeren op een Kruispunt vanuit haar maatschappelijke opdracht door op te treden als belangrijkste partner.

“Bedrijven die ‘niet meer mee kunnen’ en bedrijfstechnisch of psychosociaal in de put geraken, kunnen - indien ze dit zelf wensen - een beroep doen op een vertrouwenspersoon van Boeren op een Kruispunt. Deze vertrouwenspersonen hebben ervaring én omkadering om je daadwerkelijk te helpen.”

Nodige veerkracht tonen

Op de website www.boerenopeenkruispunt.be geeft de vzw een aantal tips. Belangrijk is om in alle omstandigheden de nodige veerkracht te tonen.

“Besef bijvoorbeeld dat laagconjunctuur in een volatiele markt heel normaal is. Je kunt ook de zaak zelf aanpakken en verbeteren.” Andere tips zijn praten met een boekhouder en/of bedrijfseconomisch voorlichter.

Dat het slecht gaat, is vaak nog een taboe. Dat zelf onder ogen zien en durven benoemen, is zeker een eerste stap op weg naar hulp. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld ook je situatie met je beste vrienden en je collega’s kan en durft bespreken.

De hulp is gratis

Besef ook dat als je moe, angstig, of te emotionteel bent, dat gevoelens meestal zelf blijven hangen bij het probleem. Terugkijken heeft weinig zin, je wilt immers de andere richting uit. Vooruitgang is net een beweging: je moet bewegen in kleine of in grote stappen. Alleen door stappen te zetten, kom je bij een oplossing. Boeren op een Kruispunt helpt gratis, bel naar 080 99 138 (ook buiten de kantooruren).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken