Piet Vanbruwaene en Elien (Het Elsthof) : ‘Er is nood aan verdere verbreding’
Hij is verzot op dieren en kweekt Belgisch witblauw. Zij verwerkt en bereidt het vlees in de hoevewinkel annex automatenshop. Alle werk en liefde voor elkaar en het vak komt bijeen in het Elsthof in Tielt. Het verhaal van Piet Vanbruwaene en zijn vrouw Elien is dat van jonge, gemotiveerde landbouwers die door verbreding en korte keten een nieuwe invulling geven aan het ondernemerschap in hun levenswerk. “Het vraagt tijd en is plezierig, maar het gaat zeker niet vanzelf.”

De glazen bol van een waarzegster had Piet Vanbruwaene niet nodig om te weten welk beroep hij later zou kiezen.
Liefde voor ‘koebeesten’
Toen hij als ukkepukje zenuwachtig op de schoot van de kwistig met geschenken uitdelende Sinterklaas zat, vertrouwde hij iedereen die het horen wil al toe dat hij ‘koeboer’ wilde worden. Zo moeilijk was dat nu ook weer niet, als vierde generatie van een landbouwfamilie.
“De liefde voor de dieren, voor de koebeesten” , antwoordt Piet op het waarom van zijn beroepskeuze. “Een microbe, al heel vroeg. Runderen ja, geen varkens. Zetten ze me vooraan in een varkensstal, ik liep langs de achterkant weer naar buiten.” Piet volgde landbouwschool, eerst in Tielt en daarna in Torhout.
Grove (industrie)groenten
Zijn vrouw Elien is ook een boerendochter. “Mijn ouders hebben in Pittem een gemengd landbouwbedrijf: melkvee (een 70-tal runderen op 1 melkrobot) en grove groenten (onder andere bloemkolen, selder, aardappelen,...) voor de industrie. Mijn broer studeerde automechanica en liep al stage in enkele garages, maar hij heeft toch het licht gezien: hij zal later het ouderlijk bedrijf overnemen”, lacht Elien.
Ze zag zichzelf nooit werken op een landbouwbedrijf. Alleszins vroeger niet. “Ik heb thuis veel geholpen, maar ik zag me niet onmiddellijk dat later als beroep uitoefenen.”
Hotelschool Spermalie
Wat ze dan later wel wilde doen, was onderwerp van vele gesprekken aan de keukentafel bij de familie Colpaert. Elien wist het zelf zo goed niet, laat staan dat ze een voorkeur had. Ze trok uiteindelijk dan toch met veel enthousiasme op internaat in de hotelschool Spermalie in Brugge.
“Ik heb met veel interesse die opleiding gevolgd en studeerde na 6 jaren af.”
Elien werd een keukenprinses, maar stond ook graag in de zaal. Ze was dan ook vele jaren een graag geziene medewerker van hotel-restaurant Shamrock in Tielt. “Ik kookte graag, maar ik was nog liever onder de mensen.”
Hoofd van interimkantoor
Sociaal, vriendelijk, openhartig: het zijn karaktertrekken die Elien typeren, ook in haar latere job. En nee, toch niet in de horeca. “Ik heb 10 jaar in de interimwereld gewerkt, laatst als kantoorhouder van Actief Interim in Tielt.”
“Ik hield van het werk, met de vele klantencontacten, boeiend en afwisselend.” Tot die fatale dag, nu ruim 2 jaar geleden. Elien maakte bij een klus een hele zware val. Ze revalideerde lang en bezinde zich toen over haar verdere beroepsleven, met als gevolg dat Piet en Elien ruim één jaar geleden de hoevewinkel annex automatenshop openden. Daar wordt (onder andere) vlees van het Belgisch witblauw (al dan niet verwerkt en bereid) verkocht.
Beste van 2 werelden
Piet houdt de bedrijfsvoering nauwl
3 maanden bij moeder
Schot in de roos
“Je hebt ook rechtstreeks contact met de klanten. Het is leuk als die dan zeggen hoe goed het wel is. Zo’n schouderklopje, die waardering doet veel deugd. Ja, ik voel me meer ondernemer dan boerin, maar in het dorp ben ik boerin. En daar heb ik helemaal geen probleem mee, zolang er maar respect is.”
Het vermarkten was een schot in de roos. “We zien de toekomst positief. Er is zeker nog mogelijkheid voor verdere uitbreiding. We zijn nog maar één jaar open. Op het openingsweekend was het precies of we maar 1 koe zouden verkopen. Het werk is echter niet te onderschatten. We hadden ons goed laten informeren en laten bijstaan, maar er blijft 1 belangrijke factor: ‘tijd’.”
“We vullen onze automatenshop 3 à 4 keer per dag aan, met vers vlees en bereidingen. We hadden verwacht dat mensen meer pakketten zouden kopen, maar dat gebeurt minder. Consumenten willen elke dag hun vers stukje vlees. En dat vinden we ook belangrijk, met als gevolg dat we nu 7 dagen op 7 open zijn en dus ook op zaterdag en op zondag hard werken. Intensief, maar zo leuk om te doen. We jeunen ons in wat we doen. Is dat niet het belangrijkste in je leven?”, lacht Elien. Ook Piet is enthousiast over zijn nieuwe uitdaging, hij versnijdt de karkassen thuis in hun atelier met veel zorg, en werkt samen met Elien aan unieke recepten, zo is de prépare één van de topproducten. Dat blijft toch het uithangbord van een goede, Vlaamse beenhouwerij, niet?
Familietijd aan zee