Startpagina Akkerbouw

Jagers schieten acht everzwijnen bij drukjacht in Zonhoven en Genk

Jagers hebben dinsdag tijdens een drukjacht acht everzwijnen geschoten in De Teut in Zonhoven en in de gemeentebossen Zonhoverheide in Genk. Met de drukjacht wil het Agentschap voor Natuur en Bos de populatie everzwijnen inperken, omdat de dieren zowel voor schade aan natuur en landbouw als voor een hoger risico op verkeersongevallen zorgen. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights hield als protest een stille wake tijdens de drukjacht.

Leestijd : 2 min

In de winter van 2018-2019 organiseerde het Agentschap voor Natuur en Bos al twee drukjachten in natuurreservaat De Teut in Zonhoven. Daarna bleef de aangerichte schade door de resterende everzwijnen aanvaardbaar en kwamen er veel minder klachten binnen van recreanten die in aanraking kwamen met everzwijnen. De rest van het jaar bleef het gebied De Teut gekenmerkt als rustgebied. Bovendien nam het Agentschap voor Natuur en Bos dit jaar bijkomende maatregelen om schade door everzwijnen te verminderen.

Zo werd een kwetsbare vallei volledig uitgerasterd zodat everzwijnen dit gebied niet meer konden betreden, ter bescherming van de vegetaties en nesten van grondbroeders. Om de schade in het gebied in de toekomst te beperken, werd beslist om een nieuwe drukjacht te organiseren in De Teut. Aangezien het natuurreservaat grenst aan de gemeentebossen van Zonhoverheide in Genk, werd samengewerkt met de Genkse jachtgroep en de stad Genk. Het gebied was de ganse dag niet toegankelijk voor bezoekers.

De drukjacht moet helpen om een betere inschatting van de populatiegrootte te maken. De geschoten dieren werden door de aanwezige dierenarts en wetenschapper van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) onderzocht op ziektes en vitaliteitskenmerken. Na hun goedkeuring kan het vlees veilig worden verklaard. De komende maanden wordt geïnventariseerd of de everzwijnschade effectief afneemt en de populatie op aanvaardbaar niveau is.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken