Startpagina Wetgeving

Borsus wil Waalse actie tegen everzwijnen

Federaal landbouwminister Willy Borsus (MR) toont zich dinsdag bezorgd over het groeiende aantal everzwijnen in Wallonië. Borsus vraagt actie van zijn Waalse cdH-collega René Collin, met wie hij volgend jaar wellicht de strijd aangaat om de de burgemeestersjerp in Marche-en-Famenne.

Leestijd : 2 min

De Waalse everzwijnenpopulatie is de laatste dertig jaar verviervoudigd en vormt een reëel gevaar voor de landbouw. Bij sommige landbouwers lopen de verliezen op tot tien procent van de productie, aldus Borsus. Naast een verlenging van het jachtseizoen, vraagt hij bijkomende maatregelen om contact te vermijden tussen wilde en gedomesticeerde dieren, om zo het risico op ziektes te beperken.

"Ik ondersteun uiteraard de jacht, net als de belangrijke inspanningen die al geleverd zijn door jagers. Maar zonder bijkomende concrete acties om het aantal everzwijnen terug te dringen, zijn het nogmaals de landbouwers die de gevolgen dragen van een situatie die zij niet gewenst hebben", stelt de liberale minister. "Op een moment dat de landbouwsector al een crisis zonder voorgaande doorgaat, is het compleet abnormaal om hen met bijkomende verliezen te confronteren."

Collin liet intussen - vanuit China - al weten dat hij helemaal niet gewacht heeft om actie te ondernemen. Zo vroeg hij zijn administratie in januari al om zo snel mogelijk elke drijfjacht op everzwijnen goed te keuren. En komt het toch tot schade, dan kunnen landbouwers beroep doen op een wet uit 1961, verzekert hij. Zo werden in 2015 voor 337.000 euro vergoedingen uitgekeerd.

Een verlenging van het jachtseizoen lijkt Collin echter geen goed idee. Voor de veiligheid, maar ook gezien de complexe evenwichten in de wet. "Het hele jaar door bijvoorbeeld systematisch drijfjachten toelaten gaat in tegen de elementaire voorzorgprincipes", besluit hij.

Dat beide ministers botsen over de kwestie lijkt geen toeval. Allebei hebben ze immers de ambitie om volgend jaar in de Luxemburgse stad Marche-en-Famenne naar de kiezer te trekken.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken