Startpagina Actueel

Eerste logo’s ter promotie van Belgisch rundvlees op restaurantgevels

De eerste logo’s ter promotie van Belgisch rundvlees, die in juli aangekondigd werden tijdens de landbouwbeurs van Libramont, zullen in de komende weken op gevels van horecazaken verschijnen. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme bracht het eerste logo dinsdagmiddag aan op de gevel van restaurant Scheltema, in het centrum van Brussel. Met het logo geeft de horecazaak aan dat er rundvlees van Belgische afkomst geserveerd wordt.

Leestijd : 2 min

Het logo geeft een stukje rundvlees in onze driekleur weer en de slogan ‘Belgisch rundvlees, hier met trots geserveerd’, in beide landstalen. In een eerste fase zullen er 1.000 promotiekits beschikbaar zijn bij de horecafederaties. Deelnemende restaurants kunnen de stickers op hun gevelraam kleven en pictogrammen in hun menukaarten aanbrengen. Zo zal de consument in een oogopslag kunnen zien of er Belgisch rundvlees op de kaart staat. Een promocampagne op sociale netwerken en in de media is gepland voor januari.

Het project is het resultaat van 2 à 3 jaar werk en van overleg tussen de horecafederaties van de 3 gewesten en de landbouworganisaties van het Agrofront (Boerenbond, ABS en de Fédération wallonne de l'agriculture). “Echt teamwerk”, aldus de minister.

De minister van Landbouw heeft erkend dat de sector in crisis is. De campagne wil de rundsvleesproducenten die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken. De bedoeling is om alles in het werk te stellen zodat de consument makkelijk de restaurants herkent waar er Belgisch rundvlees geserveerd wordt, aldus de minister. “Het gaat ook om het promoten van de korte keten en het responsabiliseren van de consument. En het is ook de gelegenheid om eraan te herinneren dat behalve het Belgisch 'witblauw' runderras, dat goed is voor het leeuwendeel van het rundvlees in België, er bij ons ook andere rassen gehouden worden, zoals de Angus, Charolais en Blonde d'Aquitaine. De rundvleessector kampt sinds enkele jaren met moeilijkheden door stijgende productiekosten en dalende verkoopprijzen... en met een voortdurende afname van de vleesconsumptie.

Ducarme hoopt dat het concept in de toekomst ook kan uitgerold worden voor andere sectoren, zoals de varkens- en pluimveesector.

Belga - Jérémy Vandegoor

Lees ook in Actueel

Tessa Avermaete: “We moeten ons voedselbeleid nog meer richten op gezonde voeding”

75 jaar Landbouwleven Zullen we er in de toekomst in slagen om meer dan 10 miljard mensen te voeden? Is de eiwitshift een oplossing? Welke rol kunnen groenten en fruit spelen in de bevordering van de volksgezondheid? Tessa Avermaete, al meer dan 20 jaar een autoriteit op het vlak van voeding en landbouw, gelooft in een duurzamer voedselbeleid gebaseerd op feiten en strategische keuzes, met een duidelijke boodschap aan de consument.
Meer artikelen bekijken