Startpagina Varkens

Tielts slachthuis veroordeeld tot boete voor dierenmishandeling

Het Tieltse Exportslachthuis is door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld voor dierenmishandeling. De zaakvoerder en het bedrijf moeten elk een boete van 16.000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel voor drie jaar. De inbreuken kwamen aan het licht door undercoverbeelden van Animal Rights, maar die werden door de rechtbank uit het dossier geweerd omdat ze onrechtmatig verkregen zijn.

Leestijd : 2 min

Het Exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, kwam in 2017 in opspraak, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met schokkende beelden. In het filmpje was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken.

Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017.
Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017. - Foto: Belga

Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017. Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. De beelden die Animal Rights maakten, maken deel uit van het onderzoek.

Het Openbaar Mministerie vroeg niet om de sluiting van het slachthuis, maar vorderde wel een stevige financiële boete. Drie dierenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij. Animal Rights vraagt vijfhonderd euro morele schadevergoeding, La Chaîne Bleue Mondiale en GAIA vragen elk een symbolische euro.

Drie dierenrechtenorganisaties stelden zich burgerlijke partij.
Drie dierenrechtenorganisaties stelden zich burgerlijke partij. - Foto: Belga

De verdediging erkent wel dat er inbreuken plaatsvonden, maar stelde tijdens het proces dat er al tal van maatregelen getroffen werden om de omstandigheden te verbeteren.

Tijdens de behandeling van de zaak in november voerden enkele activisten actie aan de rechtbank van Ieper waar het proces plaatsvond. Zij hopen dat de rechtbank met het vonnis een duidelijk signaal geeft dat dierenmishandeling niet kan.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken