Startpagina Bedrijfsnieuws

Joskin vernieuwt Tornado 3

De Tornado 3 is een stalmeststrooier met verlaagde smalle laadbak en wielen met een grote diameter die al jaren in het gamma van Joskin zit. De fabrikant brengt nu enkele vernieuwingen door.

Leestijd : 2 min

De stevigheid van de laadbak wordt bekomen door een metalen plaat te plooien. Dit vouwen werd nu herzien om een betere doorstroom van materiaal naar de strooiwalsen te hebben.

Naast de originele strooi-inrichting met verticale strooiwalsen bestaat de Tornado 3 ook al enkele jaren als ‘Horizon’-uitvoering, dit wil zeggen met horizontale strooiwalsen. Deze onderingen ook een vernieuwing. Hun strooischijven hebben nu hetzelfde design als de strooischijven op de Ferti-Space2. Met een diameter van 1.040 mm zorgen deze nieuwe schijven voor een verbeterde verdeling van het materiaal over grotere afstanden alsook voor een betere verkruimeling.

De laadbakken zijn nu gestandaardiseerd om van strooi-inrichting eenvoudig te kunnen veranderen (keuze tussen verticale of horizontale uitvoering).

Vanaf nu is er ook een nieuwe disselvering. De bladgeveerde dissel van de Tornado 3 werd immers door een hydropneumatische dissel met gesloten circuit vervangen. Hiermee worden de schokken beter opgevangen en gecompenseerd. Hierdoor wordt de stalmeststrooier comfortabeler en er wordt ook nauwkeuriger gestrooid. Het strooibeeld is homogener, zelfs op oneven terrein.

Joskin bracht nog een reeks kleine verbeteringen aan die niet direct in het oog springen. Onder deze nieuwigheden vinden we latten van 80 x 40 mm op bodemketting in plaats van latten van 60 x 40 mm, wat voor een hogere buigweerstand zorgt. De overbrengingsas werd ook herzien. Zijn diameter is nu 1”3/4 in plaats van 1”3/8. Hierdoor is de as steviger en het toerental van de strooiwalsen kan verhoogd worden. Ten slotte werden de gevouwen profielen, welke als geleiders voor de deur dienden, door verticale buizen vervangen. Hierdoor is de machine steviger en het algemene onderhoud van het voertuig is eenvoudiger.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken