Startpagina Varkens

Wereldwijde varkensvleesproductie krimpt in 2020

De wereldwijde varkensvleesproductie daalde in 2019 met circa 4%, en zal in 2020 wellicht nog met 10% dalen. Dat meldt de studiedienst van de Duitse boerenbond, de Deutscher Bauernverband (DBV). De grote afname is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest die heerst in onder meer China, Vietnam en Oost-Europa. De EU blijft mede hierdoor topexporteur.

Leestijd : 2 min

In China zou de productie volgens DBV met 25% kunnen dalen. De wereldwijde productie van varkensvlees wordt voor 2020 geschat op 103,8 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelde in november dat de Chinese varkenspopulatie eind 2020 slechts 275 miljoen dieren zal bedragen. Dat zou een daling van bijna 170 miljoen varkens zijn vergeleken met 2017, het laatste jaar voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

De inzakkende productie heeft geleid tot een aanzienlijk grotere behoefte aan import. In de prognoses voor 2020 wordt een verdere significante toename van de invoer verwacht. Wat 2019 betreft, is Duitsland de belangrijkste leverancier, nog voor Spanje en de VS. Andere belangrijke leveranciers zijn Nederland en Denemarken. België profiteert indirect omdat de druk op de EU-markt door de export van andere landen afneemt.

Internationale handel

Volgens schattingen van experts die DBV citeert zal de wereldwijde internationale handel in varkensvlees met 8% stijgen in 2019 en naar schatting 10% in 2020. Een toename van de uitvoer met 10% komt overeen met ongeveer 950.000 ton of het equivalent van bijna 10 miljoen geslachte dieren. De EU blijft topexporteur, gevolgd door de VS.

De EU-varkensvleesuitvoer naar China bedroeg in de eerste 3 kwartalen van 2019 1,55 miljoen ton. Dat is 547.000 ton of 55% meer dan in de overeenkomstige periode van 2018. China was goed voor 46% van de totale EU-export van varkensvlees. De totale uitvoer van varkensvlees in de EU bedroeg ton in de eerste 3 kwartalen van 2019 3,37 miljoen. Zo overtrof de export het niveau van het voorgaande jaar met ruim 16%.

Varkensvleesproductie in de EU

Na stagnatie van de EU-productie in 2019, verwachten marktdeskundigen dat de varkensvleesproductie in de Europese Unie in 2020 licht zal toenemen. De zwakke vraag in de EU en milieuregels beperken de uitbreiding. Daarentegen wordt een duidelijke toename van de productie verwacht in de VS en ook in Brazilië met groeipercentages van respectievelijk 4 en 5%.

De varkensvleesproductie in Duitsland is in 2019 echter gekrompen. De geschatte binnenlandse productie van 4,7 miljoen ton voor 2019 betekent een daling van ruim 2% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor 2020 verwachten marktdeskundigen een verdere vermindering van de Duitse varkensproductie met 2 tot 3%. De oorzaak ligt volgens DBV vooral in hogere milieu- en dierenwelzijnseisen. De Afrikaanse varkenspest nadert ondertussen vanuit Polen de Duitse grens. Als de ziekte de grens passeert, leidt dit tot scherpere productiedalingen.

Duitsland topexporteur

De varkensvleesuitvoer van Duitsland wordt voor 2019 geschat op ongeveer 2,5 miljoen ton. Dit is een kleine 2% meer dan in 2018. China is de belangrijkste klant voor Duits varkensvlees buiten de EU. 70% van het geëxporteerde Duitse varkensvlees vindt echter zijn bestemming binnen de EU. Italië en Nederland zijn de belangrijkste klanten in Europa. Het Duitse zelfvoorzieningspercentage voor varkensvlees is 120% (2019).

Jan Cees Bron

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken