Startpagina Wetgeving

Schauvliege en de “keuterboeren”

In een interview met Dirk Draulans in Knack liet Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege zich laatdunkend uit over kleinschalige landbouwbedrijven. “Sommigen willen dat we teruggaan naar een moderne versie van het 'keuterboerke' dat ons van voedsel voorziet”, stond er te lezen.

Leestijd : 2 min

Het fragment begon met de minister die een warme sanering in de varkenssector afwees: “Wij stimuleren liever goed management: landbouwers moeten goede bedrijfsleiders zijn, die hun cijfers in de gaten houden.” Of daardoor familiebedrijven niet uit de boot dreigen te vallen, wou de heer Draulans weten? De keerzijde van de medaille, volgens de minister. Toen volgde het statement over het ‘keuterboerke’.

Toen de heer Draulans vroeg of ze daarmee op de biologische landbouw doelde, antwoordde de minister: “Die moet fors ondersteund worden, anders is ze niet winstgevend. Tenzij we zoals vroeger 60 procent van ons gezinsbudget aan voeding spenderen, in plaats van 20 procent zoals nu. Pleiten voor kleine boeren is sympathiek, maar die mensen moeten er ook van kunnen leven.”

De media reageerden. Bioforum reageerde verbouwereerd op haar website. Eén voor één weerlegt ze de stellingen van de minister: bio wordt niet fors gesubsidieerd, is wel degelijk rendabel en jaagt de consument niet buitensporig op kosten. De Standaard maakte de sommen: verhoudingsgewijs ontvangt de biolandbouw inderdaad minder steun dan de gangbare. Ook de onderzoeksjournalisten van Apache.be kwamen tot die conclusie.

De minister werd gisteravond ten slotte aan de tand gevoeld in Ter Zake, waar ze ontkende dat ze met ‘keuterboeren’ bioboeren bedoelde. “Wij zijn blij dat de minister dit rechtgezet heeft en we kijken er naar uit om samen met haar de biolandbouw verder te ontwikkelen. Uiteraard is het noodzakelijk dat ze hiervoor de concrete beleidsdaden en budgetten voorziet”, laat Bioforum in navolging daarvan weten.

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken