Startpagina Pluimvee

Hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Polen

In het oosten van Polen is hoogpathogene vogelgriep (H5N8) vastgesteld bij kalkoenen. Volgens persbureau Reuters melden lokale media dat meer dan 40.000 dieren moeten worden geruimd. Het gaat om een bedrijf in het Lubartów-district, zo’n 170 km ten zuidoosten van hoofdstad Warschau.

Leestijd : 1 min

Het land had in 2017 ook te kampen met een uitbraak van vogelgriep. De politie heeft wegen afgezet en veterinaire diensten zijn ter plaatse bezig met het uitrollen van een crisisplan. De pluimveehouderij is zeer belangrijk voor het land. Polen is de grootste producent van pluimveevlees in de EU, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Circa 17% van de totale pluimveevleesproductie in de EU komt uit Polen. Jaarlijks exporteert Polen circa 2 miljoen ton pluimveevlees naar vooral West-Europa.

De voorzitter van de Poolse associatie van fokkers en producenten, Andrzej Danielak, denkt dat 3 boerderijen geraakt worden. Het gaat om 350.000 vogels in een gebied tot 3 km van waar de vogelgriep is vastgesteld. Buurlanden Wit-Rusland en Oekraïne zijn circa 50 km van de boerderij verwijderd, en worden op de hoogte gehouden.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken