Startpagina Economie

Afrikaanse varkenspest stuwt winst Cargill omhoog naar 1 miljard

Het gezegde ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’ gaat ook op voor de Afrikaanse varkenspest. De dierziekte decimeert de Chinese varkensstapel en het grootste agroconcern ter wereld, Cargill, profiteert daarvan. Het bedrijf zag de winst het afgelopen kwartaal met 60% groeien ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,19 miljard dollar (1 miljard euro).

Leestijd : 2 min

Cargill zag de omzet met 4% toenemen tot omgerekend 26,2 miljard euro. Het bedrijf profiteerde van fors hogere prijzen voor alle soorten vlees in China maar ook daarbuiten. Het bedrijf verkocht ook duidelijk meer tonnen kippenvlees in China. Het bedrijf is onder meer eigenaar van een massieve kip-integratie in de Oost-Chinese provincie Anhui, net ten westen van Shanghai – het commerciële hart van het land.

Het bedrijf verkoopt vanwege de Afrikaanse varkenspest ook meer speciale voeders die de darmgezondheid en immuniteit tegen de ziekte vergroten. Cargill benadrukt dat het niet alleen profiteert van de problemen in China. Zo betalen haar slachterijen nu in andere Aziatische markten zoals de Filipijnen meer voor kippen, wat druk zet op marges.

Het bedrijf ziet resultaten ook verbeteren door een herstructurering, wat bijvoorbeeld leidde tot de verkoop van een moutbedrijf. Toch lijkt het vooral een meevaller, want de sector worstelt al een tijd met dunne marges op de graanhandel. Door een overschot aan graan, staan prijzen over meerdere jaren gezien onder druk. De concurrentie herstructureert daarom ook. Zo verkocht ADM een deel van haar palmolie-activiteiten.

Een megabedrijf

Cargill is met een jaaromzet van 115 miljard en ruim 140.000 werknemers in fiscaal jaar 2018 het grootste bedrijf in de wereldwijde agribusiness. Het Amerikaanse bedrijf is ondanks haar immense omvang nog altijd in handen van een familie. Het bedrijf is de ‘C’ van de zogeheten ABCD-groep van grootste handelaren verwerkers van graan en oliezaden. De overige graangiganten zijn ADM, Bunge en (Louis) Dreyfus. Buiten de groep zijn bijvoorbeeld Glencore en Vanden Avenne Commodities concurrenten.

Het bedrijf is echter ook een belangrijke producent van vlees, veevoeder, zout, chocolade en biobrandstoffen. Cargill opende in 1953 een graanhandelskantoor in Antwerpen en telt in België inmiddels 7 vestigingen, waaronder oliezadenverwerking in Antwerpen, een lab in Vilvoorde, een biodieselfabriek in Gent en een bedrijf dat premixen en concentraten aan veehouders verkoopt in Moeskroen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken