Startpagina Aardappelen

Kostprijs consumptieaardappelen met 15% omhoog, contracten volgen niet volledig

De kostprijs van het telen van consumptieaardappelen stijgt in 2020 volgens een Nederlandse berekening met gemiddeld circa 15%. De oorzaak ligt vooral in het verbod op het bewaarmiddel chloorprofam en in mindere mate loofdodingsmiddel Reglone. De eerste contractprijzen van Clarebout en Vervaeke duiden nog niet op volledige compensatie van de hogere kostprijs. Volgens Belgapom is volledige compensatie niet vanzelfsprekend.

De berekening is afkomstig van een werkgroep van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De werkgroep is hier in de berekeningen uitgegaan van kiemremming met CIPC in 2019 en in 2020 met een veldbespuiting met MH en daarna vanaf half december een keer of 5 met de nieuwe kiemremmingsmiddelen in de bewaring.

Concreet stijgen bewaarkosten volgens de berekening gemiddeld van 225 euro naar ruim 700 euro per hectare aardappelen. Daar komt bij dat schuren moeten worden geschoond van het eerder gebruikte chloorprofam, wat tussen de 500 en 600 euro per hectare...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken