Startpagina Actueel

De len(g)tegroei laat op zich wachten

Als gevolg van de vorst van vorige maand kennen wijngaarden en fruitteeltplantages in heel Europa grote schade. Andere teelten groeien dan weer traag door droogte en koude, behalve de onkruiden.

Leestijd : 5 min

O ok in de zuiderse gebieden als Zuid-Frankrijk, Italie en Spanje kent de fruitteelt en wijnbouw schade. Bij ons zijn fruitbloesems zwaar geteisterd.

Onkruiden groeien vlugger omdat deze wel genoeg hebben aan een beetje vocht en lagere temperaturen.

Granen

De granen leven op in kleur maar niet in lengtegroei. Door de regen en wat hogere temperaturen kunnen ze de nutriënten nu wel wat gemakkelijker opnemen. Dit vertaalt zich in een gezondere groene kleur. Soms zelfs een donkergroene kleur doordat de stikstof nu bruusk in de plant komt.

De lengtegroei volgt evenwel niet omdat hiervoor meer neerslag nodig is.

Er komen reeds geluiden vanuit gebieden in Frankrijk waar de tarwe nu al in een soort ‘noodstand’ schiet en aar vormt. Bij ons is het gelukkig zo erg nog niet.

Al is het voor de gerst nu wel cruciaal om voldoende vocht te hebben, omdat deze in de aarvulling zit. Om een volledige gevulde aar te hebben is dringend neerslag nodig!

Vlas

Vanuit Frankrijk horen we geluiden dat er al vlasgaards verloren zijn door de droogte. Bij ons zijn er ook streken waar de opkomst slecht is.

Bieten

De bruin-zwarte randjes aan de eerste echte blaadjes is vorstschade. Of dit schieters zal teweegbrengen, is moeilijk voorspelbaar. Aangezien het tijdens de dag toch opwarmde, reconditioneren bieten normaal vlug.

De regen was in de meeste streken wel voldoende om de nog achtergebleven ongekiemde zaden te laten kiemen. De onkruidzaden uit de bovenste 2-3 cm die wegens vochttekort niet kiemden, komen nu tot kieming. Ook onkruidsoorten die een hogere kiemtemperatuur nodig hebben, zullen nu kiemen.

De bodemmiddelen (Goltix, Pyramin) kenden maar een beperkte werking tot hiertoe. Doch deze beperkte werking maakt wel dat de onkruiden toch gevoeliger staan en gemakkelijker met de producten van de Betanalfamilie bestreden kunnen worden.

In de bietenteelt komt het er vooral op aan de velden te bekijken of er bijkomende hulp van Safari, Matrigon of andere middelen nodig is om het spectrum te verbreden of te versterken.

Opmerkelijk is wel dat we dit jaar opnieuw veel opslag van (gele) mosterd zien. Zeker in velden waar men de mosterd in mengsel met andere groenbemesters zaaide, en dit vooral in de randen of op de kopakkers of in velden waar men ploegloos zaaide.

Blijkbaar is door het (verplicht) mengen van soorten groenbemesters (gele mosterd-bladrammenas) de kans groter dat de gele mosterd rijp zaad vormt. Voor meer info rond onkruidbestrijding in suikerbieten verwijzen we door naar het Bieteninstituut via: www.irab-kbivb.be

Plantdatum, ras en de toestand van het pootgoed hebben hun invloed naar het ideale moment van de onkruidbestrijding in aardappelen.
Plantdatum, ras en de toestand van het pootgoed hebben hun invloed naar het ideale moment van de onkruidbestrijding in aardappelen.

Aardappelen

De onkruidbestrijding is aan de orde in de aardappelteelt. Men moet bekijken hoe het met de opkomst zit en dan bepalen of er behandeld moet worden.

Algemeen kijk je het best in Bintje- en Fontanepercelen rond de 3-4 weken na het planten hoe ver het met de opkomst staat.

In moeilijker kiemende rassen zoals Lady Anna en Challenger hangt het af van het voorkiemproces voor het planten. Bij opgewarmde knollen is dit eveneens 3-4 weken. Indien de poters niet vooraf opwarmden van deze rassen ligt de opkomst rond 5-6 weken na het planten.

Vergeet zeker de ‘afbrandmiddelen’ niet, want er is wel al wat kieming indien er zo een grote periode na het planten behandeld wordt.

Vloeibare N samen met de onkruidbestrijding helpt het effect op grotere onkruiden verhogen en laat de middelen ook meer ‘kleven’ en is dus zeker nooit negatief.

Voor telers zonder groenten is het nodig de Linuronhoudende middelen op te gebruiken, aangezien deze actieve stof eind augustus van dit jaar dient opgebruikt te zijn.

Gras

Ook de grasopbrengst heeft last van de koude. Na een zwakke maïsoogst vorig jaar zal er nu ook in de grasoogst geen superopbrengst zijn. Dit zal voor wat veetelers dan ook opletten zijn naar voorraden toe. Weiden waarin dieren begin maart werden ingezet, zijn straks helemaal kaal gegeten en als het niet dringend regent of warmer wordt, zullen er zelfs al dieren terug op stal geplaatst moeten worden of in andere weiden gebracht worden en dit in wat normaal de productiefste maand dient te zijn voor gras.

De laatste velden waar nog maïs gezaaid zal worden, werden deze week gemaaid. Een grote winst in gras moet nu toch niet meer verwacht worden.

Na een magere maïsoogst vorig najaar, zijn de veehouders nu  geconfronteerd met een achter blijvende grasoogst.
Na een magere maïsoogst vorig najaar, zijn de veehouders nu geconfronteerd met een achter blijvende grasoogst.

Maïs

De eerst gezaaide maïspercelen startten enorm traag. Gelukkig zou ik zeggen, anders waren de plantjes waarschijnlijk al bevroren geweest. De eerste opkomsten zien geel door de koude.

Warmer weer is voor deze tropische plant zeker een must.

Kolen

Het is volop plantseizoen in spruitkool. Behandel de planten zorgvuldig tegen koolvlieg want we zien nu al grote aantallen eitjes bij de eerste bloemkoolplanten. De koolvlieg is dus in tegenstelling met wat men zou verwachten in dit koel weer toch reeds actief. Ook een behandeling met Molybdeen blijft aanbevolen in dit koel weer. Let ook op voor valse meeldauwvlekken bij planten die meerdere weken staan alvorens uitgeplant te geraken.

De schorsing van Chloorpyrifos is plotseling terug opgeheven. Zo snel het op 10 februari weg was, is het nu terug. Dus zowel de granulaat- toepassing als het aangieten in kolen met de vloeibare vorm is opnieuw toegestaan! Begrijpe wie begrijpen kan dat de schorsing voor dit gebruik zo acuut was.

Benevia (cyantraniliprole) is nu reeds erkend tegen koolvlieg met een gebruik vanaf 15 juni en dit gedurende 120 dagen.

Dit is een bladbehandeling aan maximum twee toepassingen van 0,75 l/ha in bloemkool, broccoli, sluitkolen, spruiten en koolrabi. Enkel in rapen is dit aan 0,6 l/ha.

Knolselder

Ook in knolselder is het plantseizoen gestart. De droogte zal voor een moeilijkere weggroei zorgen bij de planten. Dit geeft pythium meer tijd en dus meer kans om de wortels te gaan aantasten. Dit is trouwens ook rasafhankelijk. Wortelbevorderende middelen op basis van humuszuren. Of biologische antagonisten voor pythium kunnen helpen.

Ook voor wortelvliegaantasting dient men waakzaam te zijn in deze fase.

Voer de onkruidbestrijding het best kort na het planten uit. Vast gewortelde planten zijn hier wenselijk. Wat regen na planten is ook hier welkom. Direct een compleet mengsel van volgende middelen toedienen, is de beste keuze: Linuron, Defi, Centium, Chloorprofam en Stomp Aqua.

Glyfosaat

Het gebruik van Glyfosaat is verboden voor particulieren. Voor professionelen verandert er voorlopig niets, omdat dit nog op Europees niveau bekeken dient te worden.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken