Startpagina Pluimvee

Vogelgriepvirus type H5N8 nu ook in Roemenië

Na Polen, Slowakije en Hongarije dook het hoogpathogene vogelgriepvirus type H5N8 deze week ook op in Roemenië. Hierbij werden besmettingen zowel bij professioneel als hobbypluimvee aangetroffen. Waakzaamheid is aanbevolen.

Leestijd : 2 min

Begin december werd vogelgriep ook in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk bevestigd (laagpathogeen type H5). Alle besmettingen van het hoogpathogene H5N8 situeren zich langsheen de Centraal-Europese vogeltrekroutes. De kans bestaat dat ook andere trekroutes die o.a. over België passeren besmet zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om een uitbraak te voorkomen.

Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico op besmetting, maar ook besmet materiaal zoals kratten en voertuigen kunnen het virus verspreiden. Let bijvoorbeeld op met transporten die uit de besmette gebieden komen en pas consequent bioveiligheidsmaatregelen toe om uw bedrijf vrij te houden van het vogelgriepvirus.

Contacteer uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:

- De voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie.

- Er is een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week.

- De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan twee dagen.

- Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die mogelijk wijzen op vogelgriep.

- Interpreteer de percentages op stal- of hokniveau en dus niet op het niveau van het hele bedrijf.

Meer info over de symptomen van vogelgriep vindt u in de fiches van het FAVV. Ook een overzicht van de maatregelen vindt u op de website van FAVV

DGZ

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken