Startpagina Actueel

Jumbo introduceert eieren zonder eendagshaantjes

Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat eieren zonder kuikendoden garandeert. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes.

Leestijd : 3 min

Haantjes hebben geen rol in de eierketen. Ze kunnen immers zelf geen eieren leggen en ze zijn minder geschikt voor de vleesproductie. Daarom worden ze vlak nadat ze uit het ei zijn gekomen gedood. In Nederland zouden op die manier jaarlijks 40 miljoen haantjes afgedood worden, in ons land spreekt men over 7,2 miljoen per jaar. Met behulp van een innovatieve techniek - ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HatchTech - kun je al in het broedei zien of het een hennetje of een haantje wordt.

“Dierenwelzijn staat bij Jumbo hoog op de agenda en we zijn continu op zoek naar mogelijkheden om dit verder te verbeteren”, aldus Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo, in een persbericht.

Jumbo haanloze eieren

Respeggt methode

Respeggt is een Duits-Nederlands bedrijf dat zich inzet om het probleem van het doden ééndagshaantjes in de eierproductie op te lossen. Hiervoor past Respeggt geslachtsbepaling in het broedei toe, waarmee kuikendoden voorkomen kan worden. Het basisonderzoek voor deze methode is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Leipzig. De techniek werd verder ontwikkeld door HatchTech, een innovatief bedrijf van broedmachines uit Veenendaal. Respeggt past de techniek toe en controleert de keten, zodat de garantie ‘zonder kuikendoden’ kan worden afgegeven. De techniek wordt aangeboden als dienst, zodat kuikenbroederijen niet hoeven te investeren in dure techniek .

Bij de Respeggt methode wordt vóór de geboorte van de legkip al onderzocht of het een haantje of een hennetje wordt. Het zijn dus alleen de broedeieren die worden getest. Na ongeveer 9 dagen broeden haalt een fijne laserstraal een heel klein druppeltje vloeistof uit het broedei, zonder het ei te beschadigen. Dit druppeltje wordt vervolgens met een markeervloeistof getest. De kleur van de markeervloeistof geeft aan of het geslacht mannelijk of vrouwelijk is. Dit proces is gebaseerd op endocrinologische geslachtsidentificatie. Als blijkt dat het een haantje wordt, wordt het broedproces afgebroken en het ei verwerkt tot waardevol dierenvoer. Dit voorkomt dat het haantje wordt geboren en vervolgens wordt gedood. De vrouwelijke broedeieren worden wel uitgebroed. Dit zijn de kippen die de eieren leggen die in de winkel komen te liggen.

Ook in Belgische vestigingen

De eieren van Respeggt leghennen liggen vanaf eind maart in de schappen van alle Jumbo supermarkten. Ook de Belgische vestigingen zullen de eieren aanbieden. Jumbo heeft momenteel 3 winkels in ons land, namelijk in Pelt, Lanaken en Rijkevorsel.

De eieren zijn duidelijk herkenbaar aan het Respeggt-logo op de verpakking én een stempel op de eieren zelf. Jumbo start met de 6 stuks vrije uitloop eieren en later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk.

Wat doen de andere warenhuisketens?

In Duitsland zijn deze Respeggt eieren al langer beschikbaar in de winkels van de supermarktketens Rewe en Penny en ook in heel wat filialen van Edeka, Marktkauf en Famila. Volgens de Respeggt website zijn ze ook verkrijgbaar in een groot aantal Carrefour supermarkten in de omgeving van Parijs.

Bij de andere warenhuisketens actief in ons land, is er alvast veel interesse naar de nieuwe techniek.

“Onze specialisten kennen deze techniek”, aldus Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize. “We volgen deze dus van nabij op en bekijken of we deze in de toekomst zullen impementeren, want het past wel in onze aanpak omtrent duurzaamheid en dierenwelzijn.”

Ook de Colruyt Group heeft interesse. Volgens de persverantwoordelijke lopen er gesprekken met de firma Seleggt, die eenzelfde geavanceerde techniek onderzoekt. De keten wil de methode eerst nog verder bestuderen en analyseren. Daarom is die vandaag nog niet expliciet opgenomen in de lastenboeken (eisenpakket naar de leveranciers). Colruyt wijst er nog op dat er in het lastenboek voor legkippen uiteraard wel andere eisen op vlak van dierenwelzijn staan.

“Wij onderzoeken verschillende technieken hoe met de haantjes om te gaan”, vernemen we bij Albert Heijn. “Wij doen dus nog onderzoek. Àls we het implementeren willen we dat op alle eieren doen, want op 1 soort vinden we net niks. We zouden het dan op alle onze Albert Heijn eigen merk-eieren waar willen maken.” Ook bij AH gebruikt men blockchaintechnologie en wijst men er op dat de hele keten transparant is.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken