Startpagina Varkens

503 Nederlandse varkenshouders willen met subsidies hun bedrijf stopzetten

Van 25 november 2019 tot 15 januari 2020 liep in Nederland de ‘Subsidieregeling sanering varkenshouderijen’. 503 varkenshouders hebben zich ingeschreven, stelt het Nederlandse ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Leestijd : 1 min

De regeling is opgesteld in overleg met de sector en de provincies. Door deel te nemen aan de regeling kunnen varkenshouders een vergoeding krijgen per varkensrecht. Hun bedrijf wordt helemaal beëindigd, de boeren worden vergoed voor het waardeverlies van de stallen en kunnen daarna nooit meer aan de slag als varkenshouder.

Voorlopig is het budget in Nederland beperkt tot 180 miljoen euro. Of dat voldoende zal zijn, wordt nu verder bekeken. Binnen de 4 maanden krijgen de varkenshouders uitsluitsel over hun aanvraag. Varkensbedrijven met de grootste geurscore maken het eerste aanspraak op de subsidie.

In het tweede kwartaal zou met de afbouw moeten worden gestart. Doel is de geuroverlast in veedichte gebieden te verminderen en de uitstoot van stoffen, zoals ammoniak, te verminderen.

Ministerie van Landbouw Nederland

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken