Startpagina Pluimvee

Pluimveesector roept op tot ophokplicht

De sector is ongerust dat de koude die in het oosten van Europa wordt voorspeld, wilde vogels onze richting zal opsturen. Die kunnen loslopende kippen vrij snel besmetten met vogelgriep. Sinds begin deze maand woedt het virus in Oost-Europa. Maandag werden de eerste gevallen in Duitsland vastgesteld. De overheid gaat (voorlopig) niet in op de oproep voor ophokplicht.

Leestijd : 3 min

Begin dit jaar brak het vogelgriepvirus in alle hevigheid in Oost-Europa uit. Zo zijn een paar weken geleden in Polen al tienduizenden kippen en kalkoenen gedood, na verschillende uitbraken van de ziekte. En ook in Hongarije zijn er 50.000 kalkoenen geslacht nadat ze mogelijk besmet waren geraakt met het virus.

Doordat maandag de eerste gevallen opdoken in Duitsland, is ook onze pluimveesector waakzaam. Pluimveehouder Davy Steenhuyse uit Wingene getuigde daarover in het vrt-journaal. “We zijn bezorgd omdat de temperaturen verder dalen in het oosten van Europa. Dan trekken wilde vogels meer naar het westen en is een besmetting van kippen die buiten lopen snel gebeurd. Wanneer we onze kippen mogen binnen houden, kunnen we het besmettingsrisico minimaliseren.”

Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders bevestigt. “We vragen aan de federale overheid om een ophokplicht af te kondigen. We beseffen dat er onvermijdelijk een economische impact is, maar we zien dat het virus nu al ruim verspreid is en dat dat door de voorspelde weersomstandigheden niet zal stoppen.” De sector wil dus haar voorzorgen nemen om een nieuwe uitbraak te vermijden – vorig jaar waren 80 pluimveehouders getroffen door de LPAI H3-crisis, met 25 miljoen schade. Ook de Nederlandse collega's hebben al om de ophokplicht gevraagd.

“We moeten het vogelgriepvirus een stap voor zijn. Eén keer dat het virus binnengeraakt in een professionele pluimveehouderij, vergroot de kans dat het zich verder verspreidt binnen de sector. Er zijn nu eenmaal contacten. Dieren moeten afgevoerd worden naar slachterijen, ze worden opgehaald en verzameld”, besluit Coulier. Ook in Tsjechië, Roemenië, Oekraïne en Slovakije zijn er gevallen van vogelgriep gerapporteerd.

Overheid blijft alert

Volgens het FAVV zijn er momenteel al voldoende maatregelen en komt er dus (nog) geen ophokplicht. “We begrijpen dat de sector ongerust is, maar we zien momenteel geen reden voor ophokplicht in België. Een dergelijke maatregel is enkel nuttig als er contact mogelijk is met besmette wilde vogels, ” klinkt het.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft contact opgenomen met haar federale collega Denis Ducarme (MR). “We moeten bijzonder waakzaam zijn", zegt ze. "Daarom vraag ik aan mijn federale collega om mij op de hoogte te houden van de maatregelen die overwogen worden om de risico's te beperken. Geen paniekvoetbal, want ophokplicht kan ook grote economische gevolgen hebben als deze lang duurt.”

Ducarme gaat voorlopig niet over tot ophokplicht. "De maatregelen die in dit stadium in België worden genomen, zijn strenger dan in de buurlanden", is te horen bij zijn kabinet. “De besmettingen situeren zich momenteel op de Centraal-Europese vogeltrekroute en daar ligt ons land niet op”, legt Liesbeth Van de Voorde van het FAVV uit. “We houden nauw contact met ornithologen om de routes in het oog te houden.”

Het FAVV roept de pluimveehouders op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Zo moeten ze regelmatig reinigen en ontsmetten, de handen genoeg wassen en zorgen dat er geen uitwerpselen aan de schoenen blijven hangen bij het verlaten van de stallen.

VRT/Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken