Startpagina Actueel

Jonge Waalse boeren vragen aandacht voor prijsvorming

Vorige zaterdag voerde de Waalse vereniging van jonge landbouwers FJA (la Fédération des Jeunes Agriculteurs) sensibiliseringsacties aan diverse warenhuizen in Wallonië. Zowel de producenten als de klanten zijn verliezers, enkel de distributie wint, stellen ze.

Leestijd : 1 min

De jonge Waalse actievoerders willen met hun actie ‘les dindons de la farce’, een uitdrukking die zoveel willen zeggen als ‘wij zijn de dupe, wij trekken aan het kortste eind’, de aandacht vestigen op de onheuse prijsvorming in de voedingsketen.

De verschillende schakels in de voedingsketen verdienen niet evenveel... meer nog er is volgens de jonge boeren nog amper respect voor de landbouwstiel. “Met de actie willen we de consument eraan herinneren dat de prijzen die we krijgen voor onze producten beneden onze productiekosten liggen”, zegt Fwa-voorzitster Marianne Streel. “We maken in de meeste landbouwbedrijven een dramatische situatie mee.” De landbouworganisaties vragen een betere verdeling van de marges in de keten via een prijzenobservatorium.

In een eerdere actie vroegen de landbouwers al aandacht voor deze onrechtvaardige situatie via spandoeken die ze her en der in Wallonië uitrolden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken