Startpagina Wetgeving

Boerenbond vraagt stopzetting Antwerpse havenuitbreiding

De Raad van State vernietigde vrijdag een deel van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Boerenbond dringt er nu op aan het grondgebruik snel recht te zetten en daarbij, waar mogelijk, terug te gaan naar de situatie van voor de goedkeuring van het GRUP.

Leestijd : 2 min

De gedeeltelijke vernietiging van het GRUP Zeehavengebied Antwerpen betekent dat de in te richten natuurgebieden opnieuw de agrarische bestemming krijgen en dat de onteigeningsplannen in deze gebieden niet meer bestaan. Een deel van de verworven terreinen is nu al ingericht als natuur, wat onomkeerbaar is. Boerenbond vindt het essentieel dat die terreinen kunnen blijven dienen als compensatienatuur gekoppeld aan havenontwikkeling.

“Mijn boodschap aan het havenbestuur en aan de Vlaamse regering is duidelijk: geen extra inlevering van landbouwgrond bij deze gedeeltelijke vernietiging van het RUP door de Raad van State. Ook vraag ik een onmiddellijke stopzetting van de werken die aan de gang zijn op Linkeroever en een verder gebruik van alle landbouwgrond die nog niet effectief is ingenomen voor natuurontwikkeling of havenuitbreiding”, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Voor deze uitbreiding van de haven van Antwerpen werd al heel wat landbouwgebied opgeofferd voor de compensatie van natuur. Naast de 250 bedrijven die een deel van hun grond verloren en zo getroffen werden in hun bedrijfsvoering moesten ook 15 landbouwbedrijfszetels volledig wijken.

Voor Boerenbond kan er geen sprake van zijn dat percelen onbenut blijven liggen, waardoor er na verloop van tijd natuur op ontwikkelt die dan opnieuw gecompenseerd moet worden. Dit kan door de reeds ingerichte natuur te blijven inbrengen als natuurcompensatie voor mogelijke havenontwikkelingen en de gronden die tot op vandaag nog niet voor natuur of havenuitbreiding zijn ingericht als landbouwgebruik te behouden.

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken