Startpagina Akkerbouw

ABS trekt naar Grondwettelijk Hof vanwege Map 6

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stapt naar het Grondwettelijk Hof om een betere overgang van Map 5 naar Map 6 voor elkaar te boksen. ABS zegt nadrukkelijk niet de vernietiging van de strengere mestwetgeving na te streven. Maar de organisatie kant zich tegen de manier waarop sommige regels werden ingevoerd of aangescherpt.

Leestijd : 2 min

De laattijdige invoering van MAP 6 heeft 18% van de landbouwers duidelijk voor een onmogelijke opgave gesteld, vindt ABS, en de overige 82% tot vaak irrationele ingrepen gedwongen. Daarbij verwijst de organisatie, die circa 4.000 boeren vertegenwoordigt, naar het bericht dat 82% voldoet aan de nieuwe regel voor vanggewassen. Een vanggewas wordt na een hoofdgewas geteeld om de uitspoeling van meststoffen, vooral nitraat, tegen te gaan.

De nieuwe regels werden pas in de zomer, toen de teeltplannen al opgemaakt waren, bekend en in wetgeving omgezet. Voor sommige boeren was het te laat; weer anderen konden nog ingrijpen - ten koste van hun bedrijfsvoering. ABS zegt zich sinds het begin van de opmaak van het mestactieplan constructief te hebben opgesteld. ‘We zijn niet blind voor de realiteit, maar evenmin zijn we blind voor de dagelijkse landbouwpraktijken’, heet het in een verklaring.

Het ontwerp MAP 6 bevatte enkele moeilijke maatregelen, maatregelen die de organisatie evenwel van bij aanvang verdedigd heeft. In de totstandkoming van het decreet, over het openbaar onderzoek, naar het definitieve MAP 6, is er veel gewijzigd. Het mestbeleid werd volgens het ABS nog voor het openbaar onderzoek, blootgesteld aan ‘een weinig sierlijk politiek spelletje’, ten koste van landbouw maar ook waterkwaliteit.

Boetes de druppel

ABS benadrukt niet te hebben geklaagd. Onwerkbare regels werden geciteerd en gevolgd door een alternatief. ABS zegt vaak op bijval te hebben kunnen rekenen, maar tot de broodnodige aanpassingen kwam het echter niet. Het laatste duwtje richting Grondwettelijk Hof, heeft de Mestbank volgens ABS zelf gegeven.

Daarbij verwijst ze naar het recente bericht dat boeren die niet voldoen aan de regels rond vanggewassen, een administratieve boete mogen verwachten. De eerste boetes zijn inmiddels al gearriveerd, aldus ABS. De repressie contrasteert volgens ABS met de eerder vanuit de overheid beloofde ‘pragmatisme instelling’.

‘De constante dreiging met absurd hoge boetes, gecombineerd met een uiterst strikte handhaving, maken het ondoenbaar om de landbouwers nog langer te motiveren’, aldus ABS.

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken