Startpagina Akkerbouw

1,2 miljoen euro subsidie voor praktijkcentra land- en tuinbouw

Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits kent 1,2 miljoen euro toe aan verschillende praktijkcentra voor land- en tuinbouw. Het doel is om innovatie te stimuleren en versneld ingang te doen vinden bij de boeren en tuinders. Dat heeft minister Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van haar bezoek aan Inagro in Beitem bij Roeselare, het West-Vlaams praktijkcentrum voor onderzoek en voorlichting in land- en tuinbouw.

Leestijd : 2 min

Naast investeringssteun voor landbouwbedrijven, worden via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ook investeringen voor praktijkcentra en vergelijkbare instellingen ondersteund. In november 2019 werd een oproep gelanceerd waarbij praktijkcentra voor land- en tuinbouw dossiers konden indienen met het oog op het stimuleren van innovatie. Zeven projecten werden geselecteerd. Die zijn goed voor een totale investeringssteun van 1.195.487 euro.

Concreet zullen de praktijkcentra de steun onder meer gebruiken voor aanpassingen aan en uitrusting van bedrijfsgebouwen en – constructies bestemd voor de uitvoering van onderzoeksactiviteiten of voor de aankoop van machines en rollend materiaal, eveneens met als doel verder onderzoek te ondersteunen. Vooral investeringen die dus als doelstelling hebben de innovatie in de land- en tuinbouw te stimuleren, aldus het kabinet van Crevits in een verklaring. Doel is dat de praktijkonderzoekscentra een voortrekkersrol (blijven) spelen op het vlak van duurzame vernieuwende teelttechnieken – en toepassingen.

De investeringen moeten het mogelijk maken om voor actuele problemen en noden in de sector een oplossing te zoeken. Het meeste geld, ruim een half miljoen, gaat naar Inagro. Het kleinste bedrag, 80.000 euro, is gereserveerd voor het Proefcentrum Fruitteelt in Sint Truiden. De rest van het geld is verdeeld over het VCBT in Leuven, het PVL in Bocholt, Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen en het Proefcentrum in Hoogstraten.

Inagro

Inagro wil het geld gebruiken voor investeringen gericht op duurzaam omgaan met water en bodem. Daarnaast willen ze ook de efficiëntie en de kwaliteit van het praktijkgericht onderzoek verbeteren, waarbij het digitaal verzamelen van data een rode draad is. Om deze doelstellingen te verwezenlijken, drong een investering in aangepaste machines, apparatuur en installaties zich op. Met het geld kunnen nu machines worden aangekocht zoals bijvoorbeeld een cameragestuurde schoffelmachine, een verplaatsbare water-opslagcontainer of een optische sorteerder.

Deze nieuwe uitrusting dient voor onderzoek naar duurzame bemesting, efficiënt omgaan met water, de impact van gewasbescherming op milieu en waterecosystemen en openluchtgroenteteelt in hydroteeltsystemen. Hydroteeltsystemen zorgen ervoor dat er minder ruimte nodig is voor het telen van bijvoorbeeld prei en dat er met een efficiënt recirculatiesysteem voor water kan gewerkt worden.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits stelt vast dat landbouwers worden geconfronteerd met heel wat uitdaginen. “Er moet meer rekening gehouden worden met het klimaat en duurzaamheid. Maar het werk moet ook haalbaar blijven en op een efficiënte manier kunnen gebeuren.”

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken