Boerenbond roept op tot verhoogde waakzaamheid

De pluimveehouderij telt in België ruim 1.200 bedrijven waarvan 233 leghennenhouders en 650 braadkippenhouders.
De pluimveehouderij telt in België ruim 1.200 bedrijven waarvan 233 leghennenhouders en 650 braadkippenhouders.

De professionele pluimveehouders volgen al vanaf begin november zeer strikt de FAVV-richtlijnen wat betekent dat ze hun dieren ophokken en extra bioveiligheidsmaatregelen respecteren in hun bedrijfsvoering. Op die manier zijn ze er tot nu toe in geslaagd hun dieren te beschermen tegen het virus.

Oproep naar hobbyhouders

Nu de vogelgriep in België is vastgesteld, legt het FAVV ook een ophokplicht of afschermplicht op voor de particuliere pluimveehouders. Zo wordt contact met wilde vogels voorkomen. Ook geldt een nationaal verbod voor het verzamelen van pluimvee. Boerenbond roept de hobbyhouders op om de maatregelen die het FAVV oplegt, strikt toe te passen, dit in het belang van hun eigen dieren en die van de professionele pluimveehouders.

1.200 bedrijven

De pluimveehouderij telt in België ruim 1.200 bedrijven waarvan 233 leghennenhouders en 650 braadkippenhouders. Ongeveer 85% van de dieren zitten in Vlaanderen. De Vlaamse pluimveehouderij is goed voor een jaarlijkse productiewaarde van 550 miljoen euro wat ruim 10% is van de productiewaarde van de hele Vlaamse land- en tuinbouw. De sector is zowel voor eieren als voor braadkippen exportgericht met de ons omringende buurlanden als belangrijkste afzetmarkten (Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland).

Meest recent

Meest recent