Startpagina Economie

Betalen met maaltijd- en ecocheques kan weldra ook op de hoeve

Binnenkort kunnen maaltijd- en ecocheques ook in hoevewinkels worden gebruikt als betalingsmiddel. Boerenbond en de overkoepelende uitgiftemaatschappij VIA hebben daartoe een akkoord getekend. Nu staan technische en logistieke obstakels het betalen met maaltijd- en ecocheques nog in de weg. Zo moeten de landbouwers bijvoorbeeld uitgerust zijn met een elektronisch betaalsysteem en moeten ze geregistreerd zijn bij een van de 3 uitgiftemaatschappijen.

Leestijd : 2 min

Het gaat binnen dit akkoord om betalingen voor voedsel, bloemen, planten, tuinartikelen en bioproducten. Door het afsluiten van het kaderakkoord verbinden beide organisaties zich ertoe om op korte termijn de landbouwers eerst te ondersteunen door obstakels weg te werken. Ook zeggen de organisaties het gebruik van maaltijd- en ecocheques te gaan promoten. Daarnaast zetten ze zich in voor de ontwikkeling van maaltijd- en ecocheques bij de leden van Boerenbond. De samenwerkingsovereenkomst gaat in vanaf 5 februari en loopt gedurende een periode van 12 maanden.

Zoals gezegd zijn het elektronisch betaalsysteem en de registratie bij een uitgiftemaatschappij belangrijke obstakels. Ook moeten onder meer precieze tariefafspraken onderhandeld en vastgelegd worden alvorens consument en boer vlot met maaltijd- en ecocheques aan de slag kunnen. “De belemmeringen zijn zeker niet onoverkomelijk”, zegt Chris Botterman, Hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond. “En tegelijk brengt het gebruik van maaltijd- en ecocheques op de hoeve een pak voordelen met zich mee voor de consument zowel als voor de boer.”

Een breed gebruik van deze cheques op het boerenerf past binnen een duurzaam aankooppatroon, vindt Boerenbond. Concreet stelt het de consument in staat om lokale, seizoensgebonden en verse producten te kopen met cheques en dat direct bij de land- of tuinbouwer zelf.

Twee miljoen mensen beschikken over maaltijdcheques en 1,7 miljoen over ecocheques. In 2019 werd meer dan 2,65 miljard euro uitgegeven aan maaltijdcheques en 256 miljoen aan ecocheques. VIA vertegenwoordigt de uitgiftemaatschappijen Edenred, Monizze en Sodexo. Indien meer consumenten deze cheques ook zouden gebruiken voor hun aankopen op de hoeve dan zou dat volgens Boerenbond een belangrijke bron van inkomsten zijn die de boer zelf ten goede komt.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken