Startpagina Voor ons gezin

Spinaziepuree met Luikse balletjes

Luikse balletjes krijgen hun typische smaak dankzij heerlijk zoete siroop. Serveer deze balletjes in Luikse saus met zelfgemaakte spinaziepuree en gebakken spruitjes.

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

800 g gemengd gehakt (varken/rund)

2 sjalotten

4 el paneermeel

1 ei

¼ plantje platte peterselie

Bakboter

1 el olijfolie

Peper en zout

Voor de saus

3 sjalotten

2 el el Limburgse stroop

2 el azijn

4 dl water

Voor de puree

1 kg aardappelen (bintje)

1 dl melk

40 g boter

Snuifje nootmuskaat

Peper en zout

450 g spinazie

1 el olijfolie

1 teentje knoflook

Voor de spruitjes

400 g spruitjes

1 el boter

snuifje nootmuskaat

peper en zout

Hoe ga je te werk?

Pel de sjalotten en snipper fijn. Zet een pannetje op een zacht vuur met weinig vetstof. Bak de sjalot glazig.

Neem een grote mengkom en meng het gehakt samen met de gestoofde sjalot en het ei. Voeg de gehakte platte peterselie en paneermeel toe. Kneed tot een homogene massa en breng op smaak met peper en zout.

Rol balletjes van ong. 4 à 5 cm doorsnede.

Zet een pan op het vuur met wat boter en olijfolie en korst de gehaktballetjes rondom tot ze goudbruin gebakken zijn. Haal ze uit de pan. Gebruik daarna dezelfde pan voor het maken van de saus.

Pel de sjalotten en snipper ze in heel fijne stukjes. Zet de braadpan opnieuw op het vuur met een extra klontje boter. Stoof de sjalot glazig en blus met een scheutje azijn. Roer de aanbaksels los.

Leg de balletjes opnieuw in de pan. Voeg water toe en laat zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur. De balletjes moeten gaar zijn, de saus een beetje ingedikt.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat de aardappelen drogen op het vuur. Pureer de aardappelen samen met melk, boter, peper, zout en nootmuskaat.

Voor de spruitjes

Snijd het uiteinde van de spruitjes, verwijder de buitenste blaadjes en snijd in de helft.

Kook de spruitjes gaar in ongeveer 6 minuten. Giet af en laat schrikken onder ijskoud stromend water zodat ze hun mooie frisse groene kleur behouden.

Zet een pan op het vuur met wat bakboter en bak de spruitjes op. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Schep de vleesballetjes uit de saus en lepel de Luikse stroop erbij. Breng aan de kook en laat nog even inkoken. Breng op smaak met peper en zout en mix eventueel de saus glad.

Was en droog de spinazie. Zet een pot op het vuur met de olijfolie. Pel het teentje knoflook en laat even sudderen in de hete olie. Houd een handjevol mooie spinazieblaadjes apart voor de afwerking en laat de rest van de spinazie slinken in de olijfolie. Roer de spinazie door de puree.

Lepel wat spinaziepuree op een bord en schik er enkele balletjes op. Werk af met enkele mooie verse blaadjes spinazie, spruitjes en geef er de saus bij.

Meer lekkere recepten vindt u op www.lekkervanbijons.be.

Lekker van bij ons logo nieuw

Lees ook in Voor ons gezin

Theatervoorstelling ‘Boeren’

Voor ons gezin In een tijd waarin de band tussen mens en land vaak vergeten lijkt te worden en waarin de uitdagingen van het plattelandsleven onderbelicht blijven, komt de theatervoorstelling ‘Boeren’ als een krachtig pleidooi voor verbinding en begrip.
Meer artikelen bekijken