Startpagina Vleesvee

Prof Bart Pardon (UGent): ‘4 op 10 kalveren hebben een longaandoening’

Het wordt in de veehouderij onderschat: 4 op 10 kalveren hebben een longaandoening, zelfs in een niet-kritische periode en op een bedrijf zonder ziektedruk. Een longscan helpt bij vroege detectie én zorgt op lange termijn voor een daling van antibioticagebruik. Bart Pardon van UGent legt uit waarom.

Hoewel het gebruik van antibiotica op veeteeltbedrijven daalt - maar er zijn nog verdere inspanningen nodig - zijn we nog altijd onvoldoende rationeel bezig. Dat zegt Bart Pardon, als onderzoeker verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van UGent, diensthoofd van de dierenkliniek herkauwers én internationaal gerenommeerd expert op het vlak van antibioticagebruik en luchtweginfecties in de rundveesector. Hij stelt zich voortdurend die ene vraag: wanneer is het voor een veehouder nuttig en nodig om antibiotica te gebruiken?...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Brouns waarschuwt: Belgisch vlees wordt luxeproduct

Economie Als we onze boeren blijven uitputten, dreigt Belgisch vlees een luxeproduct te worden, waarschuwt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Straks liggen er alleen nog geïmporteerde producten in onze winkels. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” De voortdurende stijging van de voedselprijzen is volgens hem een symptoom van een dieperliggend probleem.
Meer artikelen bekijken